Nova Strip revija

Julesu tepaju da je legenda, a on samo voli crtati

'lules01_nnn_kul_241013'
Foto: ''
1/3
25.10.2013.
u 12:01

Jules će i ovog vikenda na 16. festivalu stripa Crtani romani šou potpisivati svoje radove i, uz Dražena Klarića i Mladena Novakovića promovirati Strip reviju - u subotu, 26. listopada (u 18 sati) u Tvornici

Na svijetu ima mnogo vrhunskih crtača stripa, no rijetki nose titulu majstora. Julio Radilović Jules jedan je od njih. Sa šezdeset godina dugom karijerom i stripovima poput Neznanca, Kroz minula stoljeća i Herlok Šolmes svrstao se u sam vrh devete umjetnosti. Stripom se bavi i danas, ali kao promotor. Aktivan je član udruge prijatelja stripa Strip forum preko koje radi na očuvanju i popularizaciji domaće produkcije stripa. A Strip forum i Večernji list odnedavno objavljuju Strip reviju, čiji drugi broj izlazi nedjelju, 27. listopada, (i prodavat će se za samo 2,90 kune – ukupno 9,90 kn za komplet).

Bačen u vatru

– Ne doživljavam sebe kao legendu stripa, to mi znaju tepati, ali ja samo volim crtati – skromno priča Jules.

Stripove je upoznao u djetinjstvu preko oca koji se sa svojih putovanja u SAD uvijek vraćao s nekoliko novih primjeraka. Ti stripovi potakli su ga da crta, a svoju prvu profesionalnu priliku dobio je sasvim slučajno: 
– Aleksandar Marks naglo je morao prestati crtati Neznanca, strip iz Horizontova zabavnika. Brat je znao urednika i predložio me. Silom prilika morali su me uzeti i tako sam odmah bio bačen u vatru. Nezahvalno je bilo kao početniku crtati strip na kojem su prije radili Marks i Andrija Maurović, ali to je bilo ostvarenje mojih snova, kaže.

Police u njegovoj radnoj sobi pune su mu stripova, od kojih posebno mjesto imaju Princ Valliant Hal Fostera i Jeremiah Hermana Huppera. Modernu scenu ne prati.

– Drago mi je što se domaće izdavaštvo pokrenulo posljednjih godina i gledam što rade dečki poput Igora Kordeja i Esada Ribića. To je vrhunski crtež, ali ne sviđa mi se kuda strip ide; skupi svesci, vrhunska produkcija i veliki troškovi... Strip je medij nastao u novinama i tamo treba biti, baš kao sada u Večernjaku da ga svi mogu čitati, objašnjava Jules.

Promocija Strip revije

Već dugo nije nacrtao strip, no i dalje ima želju. Problem je, kaže, što nema scenarista, ali da mu netko ponudi dobru povijesnu ili kaubojsku priču, rado bi je nacrtao. Uvijek koristi priliku za druženje s obožavateljima, tako će i ovog vikenda na 16. festivalu stripa Crtani romani šou potpisivati svoje radove za publiku i, uz Dražena Klarića i Mladena Novakovića promovirati Strip reviju. Promocija je u subotu, 26. listopada (u 18 sati) u Tvornici. Ne propustite jer osim Julesa Radilovića gosti festivala su i autori Zagora, Mister No-a, Magičnog vjetra...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije