Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba ukrajinske ratne fotografije

Koliko god nam se rat činio dalekim, stvari se mogu promijeniti za čas

Foto: Eli Tyler
17.05.2024.
u 15:00

U zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević otvara se izložba fotografija osmero ukrajinskih fotografa "Sat je stao u 4:40" u organizaciji udruge Dobro Dobrim, koja od samog početka sukoba provodi humanitarne akcije za Ukrajinu

U zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević večeras u 19 sati otvara se izložba ukrajinske ratne fotografije u organizaciji udruge Dobro Dobrim. Izložba pod nazivom "Sat je stao u 4:40", predstavit će simboličnih 40 fotografija osmero ukrajinskih fotografa i fotografkinja koje prikazuju mučne prizore sa samog početka ruske agresije na njihovu domovinu.

– Fotografije su djelo eminentnih ukrajinskih fotografa, njihova svjedočanstva razaranja koja su uslijedila nakon početka agresije. One prikazuju te prve trenutke, kada se najednom, od jučer do danas, kao nožem odrezano, njihova svakodnevica iz mira pretvorila u ratno stanje – opisuje nam Radovan Žepec, dopredsjednik udruge Dobro Dobrim koja je od samih početaka sukoba do danas provela brojne humanitarne akcije za pomoć Ukrajini, kao i Ukrajincima koji su izbjegli u Hrvatsku. Jedna od njih je i Anastasiia Bovzdarenko, koja je u Hrvatsku stigla iz Mariupolja, i koja je izložbi dala ime prisjećajući se trenutka kada ju je majka to jutro u 4:40 probudila uz riječi: "Rat je počeo."

– Život na prvoj crti bojišnice znači čuti eksplozije gotovo svaki dan. Toliko su nam poznate da ih više ne primjećujemo. Jutros su bile potpuno drukčije – glasne, aktivne i teške. Jesu li nas ovdje u zoni bojišnice probudile? Ne, nisu. Probudili smo se uz riječi: "Zelenski je održao hitan govor. Rusija je napala. Rat je počeo" – napisala je Bovzdarenko u katalogu izložbe.

Četrdeset fotografija koje čine ovu izložbu, od njih ukupno 255, pomno je probrala skupina na čelu s hrvatskim fotografom Darkom Bavoljakom. Načinili su ih umjetnici Eli Tyler, George Ivanchenko, Herman Krieger, Igor Tkachev, Kristina Pashkina, Ksenya Kurylyshyn, Mariia Myronchuk i Vadim Sarakhan, a prikupio Dmytro Palii, Ukrajinac s američkom adresom.

Autori fotografija su ukrajinski fotografi Eli Tyler, George Ivanchenko, Herman Krieger, Igor Tkachev, Kristina Pashkina, Ksenya Kurylyshyn, Mariia Myronchuk i Vadim Sarakhan
Foto: Udruga Dobro dobrim

– Upravo njemu su fotografi povjerili i dala prava na korištenje tih fotografija koje svjedoče o razmjerima i bestijalnosti te agresije kako bi po svijetu širio istinu. Palii se na početku rata igrom slučaja zatekao u Hrvatskoj, povezali smo se i zahvaljujući njemu nastala je i ova izložba. Svjesni smo da je svaka situacija katastrofe "čudo za tri dana". Tako je bilo i s potresom, zbog kojeg je i nastala naša udruga. Teško je održati fokus i tu razinu solidarnosti kroz duže vrijeme. Zato i mi, organizacijom niza aktivnosti poput tečajeva hrvatskog jezika za Ukrajince, pomoći pri zaposlenju i integraciji te prikupljanja potrepština i donacija, a sada i ovom izložbom, trudimo skrenuti pozornost javnosti na to da rat još uvijek traje. Koliko god se to nama činilo daleko, kao da se događa negdje drugdje, stvari se, kao što nam svjedoče i ove fotografije, mogu promijeniti za čas – zaključio je Žepec.

Izložba "Sad je stao u 4:40" ostaje otvorena do 1. lipnja, nakon čega će otputovati u Rijeku, Split te San Francisco. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije