Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nazor u Mimari

Monika Leskovar poslala brata, Tatjana Gromača izdavača

dobitnici nazora za životno djelo
Foto: davor višnjić/pixell
1/5
20.06.2013.
u 10:16

Ni Monika Leskovar ni Tatjana Gromača nisu osobno primile svoju nagradu Vladimir Nazor koju su izborile jedna koncertima, druga romanom "Božanska dječica". Dodjela je upriličena u muzeju Mimara.

Iako se Nazorova nagrada za životno djelo na području glazbe ove godine ne uručuje, jer ju je odbio ugledni skladatelj Ivo Malec, prestižnu državnu nagradu za životno djelo prihvatili su akademska kiparica i akademkinja Marija Ujević Galetović, filmski snimatelj Ivica Rajković, arhitektica Hildegard Auf-Franić, dramski umjetnik Nenad Šegvić i pjesnik, prozaik, prevoditelj i akademik Luko Paljetak. Nazor za životno djelo dodjeljuje se istaknutim umjetnicima koji imaju zaokružene životne opuse te čija se djela mogu ubrojiti u trajna dobra Republike Hrvatske.

Laureati godišnjih nagrada su književnica Tatjana Gromača za roman “Božanska dječica”, violončelistica Monika Leskovar za tri koncerta koja su obilježila zagrebačku koncertnu sezonu, filmski (i kazališni) glumac René Bitorajac za ulogu u filmu “Ljudožder vegetarijanac”, multimedijski umjetnik Ivan Marušić-Klif za site-specific instalaciju Lambda iz zagrebačkog pogona Jedinstvo te Muzejsko-galerijskog prostora Sveta Srca u Puli, kazališni redatelj Zlatko Sviben za režiju predstave “Unterstadt” izvedene u HNK-u u Osijeku te arhitekti Neno Kezić i Emil Šverko, i to za Studentski dom i centar Sveučilišnog kampusa u Splitu. Na čelu odbora za dodjelu Nazorovih nagrada je akademik Milivoj Solar.

Na dodjelu u muzeju Mimara nisu se pojavile Monika Leskovar ni Tatjana Gromača, pa su nagrade iz ruku ministrice Andree Zlatar Violić primili Monikin brat i Tatjanin izdavač Seid Serdarević. Program su vodili Judita Franković i Borko Perić, našlo se tu mjesta i za recitacije Nazorovih pjesama, a u glazbenom dijelu programa nastupio je nagrađivani pijanist Aljoša Jurinić. Visoke temperature nisu prorijedile broj uzvanika u Mimari kojih je bilo više nego prijašnjih godina. Povjerenstvima se nadahnutim govorom zahvalio svestrani Luko Paljetak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije