Trostruki dobitnici Grammyja

Najpoznatiji južnoafrički gospel-zbor u Lisinskom pjeva posvete Mandeli

Arhiva VL
03.11.2022.
u 09:48

Zbor Soweto pjeva na čak šest od ukupno jedanaest službenih jezika Južne Afrike

U nedjelju u Lisinskom gostuje najpoznatiji južnoafrički gospel-zbor Soweto, trostruki dobitnik nagrade Grammy, koji je zagrebačka publika imala priliku upoznati 2008. godine.

Zbor Soweto osnovan je 2002. godine, kada je snimljen i njihov prvi album "Voices of Heaven" koji je u samo tri tjedna od objavljivanja u SAD-u dosegao prvo mjesto na Billboardovoj World Music ljestvici.

Zbor danas izvodi i tradicionalnu i suvremenu glazbu, i to na šest od jedanaest službenih jezika Južne Afrike u raskošnim harmonijama i emocionalno nabijenim ritmovima. Pedesetak vrhunskih pjevača odjevenih u tradicionalne južnoafričke nošnje tako spaja afrički gospel, duhovne pjesme, reggae i američku popularnu glazbu.

Nastupali su i surađivali s glazbenicima i grupama poput Arethe Franklin, Stevieja Wondera, Roberta Planta, Petera Gabriela, Red Hot Chilli Peppers, U2, Celine Dion, Johna Legenda, Josha Grobana, violinista Andréa Rieua i drugih te pjevali za utjecajne javne ličnosti kao što su Nelson Mandela, Oprah Winfrey, Bill Clinton i brojni drugi.

Turneja "Freedom" u sklopu koje dolaze u Zagreb posvećena je ocu njihove nacije Nelsonu Mandeli i južnoafričkoj borbi za slobodu. Prvi dio koncerta, nazvan "Songs of the Free" (Pjesme slobodnih), posvećen je stotoj obljetnici Mandelina rođenja, a u drugom će dijelu izvesti međunarodne gospel-klasike. Uz tradicionalne južnoafričke himne, zbor će na koncertu izvesti i njihovu glasovitu obradu pjesme Amazing Grace, dojmljivu obradu pjesme Hallelujah Leonarda Cohena i Freedom Songs Medley.

Zbor je poznat i po svojem humanitarnom djelovanju i pomaganju potrebitima. Osnovali su vlastitu zakladu Nkosi's Haven Vukan za nezbrinutu djecu te majke i djecu oboljelu od AIDS-a. Ambasadori su fondacije Kampanja 46664 Nelsona Mandele te kampanje SHOUT Ujedinjenih naroda i Interpolove kampanje Proud to be.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije