Sjeme tame

Od Burtonova autorskog izričaja ostala je tek – kulisa

shadows_nnn_kul_100512
arhiva
10.05.2012.
u 19:29

Osnovni problem filma uočljivi je nedostatak duha, zbog čega “Sjene tame” djeluju kao isprazna reciklaža već viđenih uloga i redateljskih postupaka, zapakirana u zgodan gotički omot i ništa više

U kina je došao novi film Tima Burtona, mračnog genijalca koji nas je još osamdesetih osvojio \"Batmanom\" i \"Bubimirom\", a 1990. snažno se nametnuo \"Edwardom Škarorukim\", koji je označio početak njegove suradnje s Johnnyjem Deppom.

Povratak M. Pfeiffer

U ovih dvadesetak godina Burton i Depp ostali su nerazdvojan tandem, često pojačan glumicom Helenom Bonham Carter.

Novi Burtonov film “Sjene tame” po odabiru glumaca nije nikakva iznimka – uz već standardnog Deppa i H. Bonham Carter, važnu ulogu ima Michelle Pfeiffer, koja je jednu od najupečatljivijih uloga u karijeri ostvarila kao Žena mačka u Burtonovu “Batmanu”!

Navedeni elementi, kao i činjenica da je riječ o ekranizaciji istoimenog serijala koji su Depp i Burton često navodili kao jedan od najvećih utjecaja na njihovu umjetničku estetiku, obećavali su da će “Sjene tame” biti mračna fantazija kakvu samo Burton zna isporučiti. Na žalost, od njegova autorskog izričaja ostala je samo kulisa. Osnovni problem filma uočljivi je nedostatak duha, zbog čega “Sjene tame” djeluju kao isprazna reciklaža već viđenih uloga i redateljskih postupaka, zapakirana u zgodan gotički omot i ništa više.

Priča smještena u sedamdesete godine 20. stoljeća prati vampira Barnabasa Collinsa (Depp), koji se nakon 200 godina zatočeništva u sarkofagu vraća u gradić Collinsport, podignut oko ribarskog biznisa na kojem se njegova obitelj obogatila. U oronuloj obiteljskoj kući dočekuje ga rođakinja Elizabeth Collins (Michelle Pfeiffer), majka disfunkcionalne obitelji koja pokušava održati nekad slavnu tvrtku na životu jer je tržištem zavladala konkurentska tvornica vještice Angelique Bouchard (Eva Green), koja je Collinsa pretvorila u vampira zbog neuzvraćene ljubavi.

 Prospavane godine

Collinsova, koja spoznaja da Angelique stoji iza propasti njegove obitelji, pokrenut će čitavo klupko događaja s velikim i tek ovlaš iskorištenim humornim potencijalom, dok se najveći dio humora oslanja na razlike između stoljeća u kojem je Barnabas zaspao i onog u kojem se probudio.

Nedovoljno da gledatelja spasi od dosade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije