U 89.godini

Preminuo maestro Miljenko Prohaska

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
30.05.2014.
u 10:44

Već šezdesetih godina Prohaska je uvršten u Enciklopediju jazza, a na Glasu Amerike bile su mu posvećene čak dvije emisije

Miljenko Prohaska, ugledni hrvatski skladatelj, aranžer, dirigent i glazbeni pedagog preminuo je sinoć u Zagrebu u 89. godini, javlja HRT.

Rođen je u Zagrebu, gdje se školovao i diplomirao na Muzičkoj akademiji 1956. godine. Utemeljio je mnoge orkestre, ali je najdulje djelovao kao šef dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba, kasnije RTV Zagreb. Svirao je kontrabas u korpusima Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, Orkestra Jugoslavenske radiodifuzije, Komornog orkestra Radio Zagreba, Zagreb Jazz Kvarteta i drugih jazz sastava. Maestro Prohaska sa značajnim je uspjehom gostovao u Europi, Kanadi i Sjedinjenim Državama, ali i dirigirao hrvatskim predstavnicima na pet natjecanja Eurosong.

Veliki uspjeh postigao je godine 1967. kad je na 10. Jazz festivalu u kalifornijskome Montereyu dirigirao vlastite skladbe ispred orkestra slavnog Dona Ellisa. Već šezdesetih godina Prohaska je uvršten u Enciklopediju jazza, a na Glasu Amerike bile su mu posvećene čak dvije emisije.

Autor je glazbe za radio i TV drame, filmove, kazalište, crtane i kratkometražne filmove, balete i zborove, suautor prve hrvatske rock opere Gubec-beg, a orkestrirao je i rock operu Grička vještica. Dobitnik je mnogih nagrada, među ostalim Vladimira Nazora i Porina za životno djelo, Medalje SOKOJ-a, Nagrade HRT-a Zagreb; odlikovan je Ordenom rada sa zlatnim vijencem i Ordenom zasluge za narod sa srebrnim zracima te je nositelj Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Iz velikog diskografskog opusa izdvajamo njegove nezaboravne skladbe Intima, Koncert br. 2 i Concertino za jazz kvartet i gudače te Dilemma koje su svjetsku premijeru imale u Njujorku, 1966.

>> Fantastičan koncert potiče pitanje: zašto se odustaje od suradnje?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije