TAJNA LETA 777

Spomenik pogibiji slavnog glumca

19.04.2009.
u 14:38

U srpnju će u španjolskom mjestu Cedeiri biti okriven spomenik poginulima u padu zrakoplova u Drugom svjetskom ratu, kad su njemački lovci Junkers 88 iz baze u Francuskoj, potpuno suprotno svim pravilima rata, 1943. oborili Douglas DC-3 na civilnom letu KLM/BOAC broj 777 preko neutralnog terena iznad Biskajskog zaljeva.

U zrakoplovu se nalazio slavni britanski glumac Leslie Howard, koji je letio iz Portugala za London, i koji se iz Hollywooda gdje je postigao slavu vratio u domovinu da pomogne ratnim naporima.

Glumac židovskog porijekla bio je veteran Prvog svjetskog rata, u kojem se borio do 1916. kad je dao ostavku na čin zbog "shell shocka" (tadašnje varijante PTSP-a). Karijeru je počeo u kazalištima West Enda 1917., ali zvijezda je postao dvadesetih na njujorškom Broadwayu, da bi se od 1936. prorijentirao na film. Pomogao je stvaranju jedne od najvećih hollywoodskih legendi: kad je na filmu ponovio svoju ulogu iz predstave "Okamenjena šuma", producenti su za ulogu gangstera Dukea htjeli Edwarda G. Robinsona, ali je velika zvijezda Howard rekao da neće glumiti u filmu ako tu ulogu ne dobije njegov prijatelj koji ju je s njim glumio i u kazalištu, te je tako Duke Mantee bio tada nepoznati Humphrey Bogart.

Pamte se i Howardove uloge u "Intermezzu" i ona profesora Higginsa u Shawovom "Pygmalionu", ali najveću filmsku slavu stako je kao Ashley Wilkes, velika neuzvraćena ljubav Scarlett O'Hara u "Zameo ih vjetar". Nakon izbijanja rata, Howard se vratio u Englesku gdje je snimio propgandne filmove "Četrdeset deveta paralela" i "Prvi od malobrojnih".

Arhivska fotografija
Prva novinska vijest o Howardovoj pogibiji

Zašto su njemački lovci poslani u misiju da protivno svim pravilima obore civilni let i danas je predmet kontroverze. Postojale su čak i tvrdnje (kasnije dokazane kao netočne) da su nacisti htjeli ubiti Winstona Churchilla; Howardov menadžer Alfred Chenhalls, koji je putovao s njime, fizički je nalikovao britanskom premijeru, dok je Howard bio visok i vitak poput Churchillovog stalnog tjelesnog čuvara Waltera H. Thompsona.

Mnogo su vjerojatnije tvrdnje da su Nijemci htjeli ubiti upravo Howarda, jednog od najistaknutijih britanskih propagandista. Postoje tvrdnje da je Howard bio u tajnoj diplomatskoj misiji, u kojoj je koristio svoju hollywoodsku slavu, karizmu i šarm da spriječi ulazak neutralne Španjolske u rat na strani nacista. Howardov sin Ronald vjeruje da je naredbe za obaranje aviona kojim je letio njegov otac izdao osobno Joseph Goebbels, Hitlerov ministar propagande, koji je bio izvrgnut ruglu u jednom od Lesliejevih filmova i smatrao Howarda najopasnijim britanskim propagandnim oružjem.

Spomenik Leslieju Howardu bit će u obliku skrhanog propelera Douglasa DC-3, na kojem će biti ugravirana imena velikog glumca i domoljuba i svih ostalih koji su skupa s njim poginuli na tom kobnom letu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije