Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tihomir Pop Asanović slavi 60 godina rada u Petom kupeu sa slavnim gostima

Sandra Simunovic/PIXSELL
24.04.2024. u 11:10

Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni

Klavijaturist Tihomir Pop Asanović u zagrebačkom Petom kupeu 6. svibnja proslavit će 60 godina rada. Na koncertu glazbenika koji je tijekom desetljeća surađivao s mnogima, njegovu pratećem sastavu pridružit će se impozantna ekipa gitarista. Bit će tu Vlatko Stefanovski, Vedran Božić, Josip Boček, Dragi Jelić, Rambo Amadeus i Jani Moder te poseban gost Jovan Maljoković na saksofonu, a možda videolinkom nešto s njima odsvira i Radomir Mihajlović-Točak iz grupe Smak. I u svjetskim razmjerima ovakva "all stars" ekipa izazvala bi zanimanje.

Koncert će snimati HTV i kasnije emitirati na televiziji, ali svi skloni provjerenoj svirci vjerojatno će te večeri doći u Peti kupe, u kojem je Pop Asanović lani održao odličan nastup pred rasprodanom dvoranom. U društvu stalne prateće postave (Davor Črnigoj, Amir Gwirtzman, Martin Šac, Antun Profeta, Ruben i Filip Horvat), s pjevačicom Stelom Šmit Pop Asanović zadnjih godina proživljava revitalizaciju duge karijere.

Budući da su dva njegova solo albuma – najprodavanija domaća vinilna reizdanja 2019. godine – kao i prvi album grupe Time i dva albuma Septembera zadnjih godina objavljeni na vinilima, pomama za prog-rock i jazz-rock uspjesima iz prošlosti očito je stigla i do mlađih slušatelja. Tihomir Pop Asanović jedan je od najboljih domaćih klavijaturista svih vremena, čovjek čije znanje i poziciju u svijetu glazbe podržava i dug popis imena s kojima je surađivao. Od grupa Time, September i drugih s kojima je radio, do dolaska u B. P. Convention Boška Petrovića, Pop Asanović nije bio samo svjedokom nego i važnim sudionikom nastanka domaće rock-scene.

Upravo je on s grupom Time svirao na albumu "Dnevnik jedne ljubavi" Josipe Lisac, kojem je lani bila 50. godišnjica objavljivanja. Uzgred, u tijeku su i pregovori oko mogućih koncerata originalne postave grupe Time, koji bi uz najavljene nastupe Bijelog dugmeta ove godine mnogima mogli priuštiti povratak u, ako ne bolju, svakako dragu prošlost, što je pokazao i koncert Timea tijekom jedinog okupljanja originalne postave u zagrebačkoj kavani Johann Franck 2016. godine.

Tihomir Pop Asanović 2019. objavio je povratnički solo album "Povratak prvoj ljubavi", na kojem je svirala reprezentativna sviračka postava kakvu može samo on okupiti na jednome mjestu. Na tržištu se našlo i vinilno i CD reizdanje njegovih antologijskih prvih solo albuma "Majko Zemljo" (1974.) i "Pop" (1976.), koji su dugo vremena bili nedostupni široj publici.

Tihomir Pop Asanović, odmilja zvan "kumom funka" prije Dina Dvornika i Olivera Mandića, time je dobio zasluženu zadovoljštinu i naklon zbog svoje pionirske uloge na domaćoj sceni. Spomenemo li uza sve to njegova druženja s Frankom Zappom tijekom nastupa u Domu sportova 1975., nakon kojega ga je Zappa, skupa s Draženom Vrdoljakom, poveo na koncert u Veronu – ili s Rayom Charlesom, koji je u Zagrebu svirao na njegovim Hammond orguljama, dobivamo samo dio slike o zanimljivoj prošlosti glazbenika koji je surađivao s mnogima.

Mnogo toga događalo se 1974. godine: Bijelo dugme snimilo je svoj prvi album u ljubljanskom studiju Akademik, a Hammond klavijature posudio im je Tihomir Pop Asanović, koji je u istom studiju snimao prvi solo album "Majko Zemljo" i ujedno svirao na četvrtom albumu Miše Kovača "A mi smo se voljeli". Koliko god glup naslov imao, radi se o najboljem albumu Miše Kovača, manje poznatom širokoj publici.

Sedamdesete godine prošlog stoljeća bile su zlatno kreativno doba za žanrove poput funka, jazza i progresivnog rocka, a jedna od ključnih figura bio je upravo Tihomir Pop Asanović. Ranih je 70-ih bio među osnivačima grupe Time, da bi potom objavio dva samostalna albuma "Majko Zemljo" i "Pop", čiji su primjerci u second-hand prodavaonicama vinila dostizali cijene od po nekoliko stotina eura.

Nakon nekoliko desetljeća stanke i boravka u New Yorku, vratio se na scenu 2018. uspjelim reizdanjima albuma "Majko Zemljo" i "Pop", a potom i novim albumom "Povratak prvoj ljubavi". Bio je to najdulje čekani povratak u povijesti domaće diskografije. Sa svojom instinktivnom naklonjenošću funku i jazzu, bio je preteča kasnijih pothvata Dine Dvornika i Ramba Amadeusa i godinama je legenda domaće diskografije. Duge 43 godine nakon drugog samostalnog albuma "Pop" iz 1976. Tihomir Pop Asanović odlučio se na povratak uz, parafrazirajmo Beatlese, "malu pomoć prijatelja" koje je okupio s iskusnim producentom Duškom Mandićem.

Asanović upravo radi i na novom samostalnom albumu koji će uz koncert u Petom kupeu biti iduće poglavlje duge karijere. Planirano je da će u Petom kupeu biti dodan i koncert 7. svibnja, ako se rasprodaju ulaznice za prvi nastup. Obično se kaže "legendarni klavijaturist", ali Pop to zaista jest i nikako nije običan. Nakon 40 godina stanke 2019. održao je svoj prvi samostalni koncert u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. Lanjski nastup u Petom kupeu potvrdio je očekivanja, a za skorašnji s "tko je tko" ekipom gitarista ne bi trebalo sumnjati u dojmljiv rezultat. Jer, od čovjeka koji se u profesionalnoj karijeri družio, susretao i svirao s mnogima te im posuđivao svoje klavijature, sve manje od ambicioznog povratka ne bi ni trebalo očekivati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije