Uli M. Schueppel

Doći u Opatiju na SPFF jednako je kao posjetiti najboljeg prijatelja, prijatelja koji je lud za filmom i glazbom

Uli M. Schueppel
Foto: Patricia Morosan
1/2
19.05.2016.
u 14:53

. Povodom nadolazećeg 7. izdanja SPFF-a razgovarali smo s ovogodišnjim izbornikom festivala, uglednim njemačkim redateljem Uliem M. Schueppelom.

Solo Positivo Film Festival međunarodni je festival glazbenog dokumentarnog filma te je jedan od prvih festivala glazbenog dokumentarnog filma u svijetu. U svojoj kratkoj povijesti, od Starigrada do Opatije, imao je zadovoljstvo ugostiti brojna poznata imena iz svijeta filma i glazbe. Povodom nadolazećeg 7. izdanja SPFF-a razgovarali smo s ovogodišnjim izbornikom festivala, uglednim njemačkim redateljem Uliem M. Schueppelom.

Vaša 4. godina za redom na SPFF-u, prvo u Paklenici sada i u Opatiji. Kako biste komentirali ovu promjenu?

Bio sam na mnogo festivala širom svijeta, posebice na onima koji se tiču glazbenog dokumentarca, ali već kod mog prvog dolaska shvatio sam da je SPFF prilično drugačiji. Jedinstvene atmosfere, osjećate se kao doma za što je zaslužan festivalski team i prepoznatljivo hrvatsko gostoprimstvo. Dodajem tomu i činjenicu da sam uvijek vidio sjajne filmove, susreo zanimljive goste, filmaše i glazbenike sa svih strana svijeta. Sve ovo čini festival nezaboravnim, iz godine u godinu. Ovaj festival postaje sve više “must” festival ukoliko vas zanima što se događa u žanru glazbenog dokumentarca. Drago mi je da SPFF ima mogućnost rasta dolaskom u Opatiju čime bez sumnje postaje broj jedan u jugoistočnoj Europi.

Spomenuli ste SPFF u kontekstu vodećeg festivala ovog žanra u ovom dijelu Europe koji privlači brojne posjetitelje iz regije, Europe i prekomorskih zemalja. Kako vidite perspektive SPFF-a?

Iz godine u godinu SPFF igra sve značajniju ulogu na međunarodnoj mapi festivala glazbenog dokumentarnog filma. To naravno ima utjecaja i na lokalnu filmsku scenu, regionalnu također, ne samo u ovom žanru nego na kompletnu filmsku industriju. Što je više sam festival pozicioniran ka regionalnoj industriji i publici to je atraktivniji i za međunarodne goste. Može zvučati malo pretenciozno u ovom trenutku, ali Opatiju zaista vidim jednog dana kao Cannes glazbenog dokumentarnog filma. Sam Solo Postivio Film Festival ogroman je kulturni i turistički potencijal.

Često surađujete s Berlinaleom, snimili ste nekolicinu glazbenih dokumentaraca s velikim umjetnicima poput Nick Cavea. Što je zapravo najvažnija stvar u priči na filmskom platnu o glazbi ili glazbenicima?

Ponajprije upravo ovo što ste rekli, sve je u priči, priči koja pokazuje nešto iza ili između glazbe, nešto što mi kao publika možemo otkriti osim samog slušanja glazbe. To je možda život ili sudbina zvijezde, neki posebni projekt ili kulturna misterija. Puno je toga što se može ispričati o glazbi i glazbom.

Posljednjih godina svjedočimo da glazbeni dokumentarni film osvaja sve više prestižnih svjetskih nagrada uključujući i Oscara. Kako je došlo do toga?

Žanr glazbenog dokumentarca još uvijek je vrlo mlad i inovativan. Još uvijek ima tu čistoću, naivnost i eksperimentalni potencijal koje su drugi filmski žanrovi izgubili. To glazbene dokumentarce čini rado gledanima, nikad ne dosade. Da ne zaboravimo, glazbeni dokumentarci ne otvaraju samo nove priče o glazbi ili glazbenicima, tu su i da otkriju neke nove kulturne horizonte. Ne samo da osvajaju prestižne nagrade poput Oscara za Amy, inače premijerno prikazan prošle godine u Opatiji, već osvajaju sve više i više publike u redovnoj kino ditribuciji, internet da ne spominjem. Sve više i više glazbenih dokumentaraca biva producirano što svakako povećava i kvalitetu i interes.

Što publika u Opatiji može očekivati ovoga ljeta kada je u pitanju glavni program kojeg izbor upravo dovršavate?

Konac je travnja i još uvijek sam duboko u finalnoj selekciji. Mjesecima već gledam ogroman broj filmova pristiglih s raznih strana svijeta i moram priznati da sam vrlo uzbuđen što ćemo zaista ponajbolje vidjeti u Opatiji. O konkretnim naslovima još ne mogu govoriti, ali kompletan program ćemo objaviti početkom lipnja. No, ponosan sam na činjenicu da će SPFF ove godine u konkurenciji predstaviti isključivo europske i hrvatske premijere. U samom odabiru vodim se dvjema smjernicama ove godine. S jedne strane glazba i politika kao refleksija na vrijeme u kojem živimo, a s druge strane bijeg od stereoptipa koji predstavljaju puke biografije samih glazbenika. Vrlo uzbudljivo.

Vaš poziv publici?

Glazba i film najbolji su način za komunikaciju raznih kultura, a 7. Solo Positivo Film Festival povest će publiku na jedan tour oko svijeta. Vidjet ćemo filmove o glazbenicima sa svih kontinenata. To će nas dirnuti, zabaviti, impresionirati ponekad i nasmijati do suza. Bit će tu mnogo glazbenika i filmaša u Opatiji s kojima ćemo se moći družiti, ali i razgovarati o njihovim radovima. Naravno, pjevat ćemo i svirati, pleasti i zabavljati se što je moguće više. Doći u Opatiju na SPFF jednako je kao posjetiti najboljeg prijatelja, prijatelja koji je lud za filmom i glazbom. Kao što smo Vi ili ja. Pa dobrodošli.

>> Solo Positivo Film Festival donosi dašak Cannesa u Opatiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije