Memoari Pabla Nerude

Uzbudljivi život čileanskog revolucionara i miljenika žena

Wikipedia
11.04.2022.
u 10:40

Predstavljen je hrvatski prijevod memoara čileanskog pjesnika Pabla Nerude "Priznajem da sam živio"

U Društvu hrvatskih književnika predstavljeni su cjeloviti memoari Pabla Nerude “Priznajem da sam živio”. Uzbudljive pjesnikove životne priče na hrvatski je prevela Željka Lovrenčić, a objavljeni su u izdanju Iris Illyrice.

Slavni čileanski pisac svoje je memoare pisao do kraja života, a trebali su biti objavljeni na njegov 70. rođendan 1974. No, umro je godinu dana prije, i to nedugo nakon stravičnog državnog udara u Čileu u kojem je ubijen i njegov prijatelj, predsjednik Salvador Allende. Na ulicama su se tada, unatoč zabrani diktatora Pinocheta, okupile tisuće, kako bi mu odale počast.

Pablo Neruda vodio je, iščitavamo iz njegovih memoara, nevjerojatan život. Kao pjesnik prepoznat je postao s već trinaest godina, postao je laureat Nobelove nagrade za književnost 1971. godine, bio je diplomat, revolucionar i uvjereni komunist. Zapamćen je ostao i kao strastveni obožavatelj žena, a prijateljevao je s nekim od najvećih umjetnika i velikana 20. stoljeća među kojima su bili i Federico García Lorca, Louis Aragon i Pablo Picasso.

– U ovo prozno djelo Neruda je prenio osebujan leksik i naglašenu ekspresivnost iz svoje poezije. Riječ je tu o emotivnim sjećanjima na život, buntovne studentske godine, političku karijeru, boravak te u Španjolskoj tijekom građanskog rata... Neruda kroz prizmu važnih događaja svog vremena izlaže i vlastito viđenje umjetnosti i poezije te brani svoje političke stavove – kazala je na predstavljanju knjige prevoditeljica Željka Lovrenčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije