Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren Muzej kravate

Zoran Milanović: Hrvati polažu legitimno pravo na kravatu, mali, ali toliko značajan modni detalj

Zagreb: U Tomićevoj ulici svečano otvoren muzej kravata Cravaticum
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/21
26.06.2024.
u 15:07

Muzej kravate Cravaticum koji na zabavan i edukativan način promovira priču o kravati i njezinom hrvatskom porijeklu otvoren je u srijedu u Tomićevoj ulici u Zagrebu

Muzej kravate koncipiran je kao multimedijski muzej čiji fundus trenutno sadrži oko 120 umjetničkih ostvarenja na temu kravate, a koji će biti dio njegova fundusa. Muzej prikazuje povijesni razvoj kravate kao osebujnog medija komunikacije. Na svečanom otvaranju tog jedinstvenog muzeja posvećenog kravatama prisustvovao je i predsjednik Republike Zoran Milanović zaželjevši osnivačima muzeja da projekt preraste u dobar i ozbiljan poslovni poduhvat.

Ovaj muzej neće zapošljavati velik broj ljudi, neće biti nikakva kritična točka hrvatske privrede, ali će biti prepoznat po svojoj ideji, dobronamjernosti i talentu, kazao je Milanović. Izrazio je želju da ideja preraste u dobar, ozbiljan poslovni poduhvat, da ga ljudi posjećuju i da im “prodajemo” dobronamjernu, lijepu, ljudsku i društvenu priču o tome kako su Hrvati zaslužni za kravatu.

Ispričao je i da je kao mladi zaposlenik hrvatske diplomatske službe u Belgiji doznao da su majke u nekim tamošnjim provincijama plašile djecu da će im doći Hrvati. To se, pojasnio je, odnosilo na Hrvate iz vremena 30-godišnjega rata, u kojem je stradalo petina muškaraca, kada su se bez iznimke borili na strani Habsburga.

Govoreći o kravati,  rekao je da je to bio nekakav modni detalj ili otirač za ruke nakon obavljenog prljavog posla u tamošnjim selima.  "Što god od toga bilo, ostaje činjenica da smo mi jedini koji poležemo legitimno pravo na autorstvo i na povijesno vlasništvo tog jednog malog, ali toliko značajnog modnog, odjevnog detalja, koga su prihvatile i druge kulture", poručio je.

Zagreb: U Tomićevoj ulici svečano otvoren muzej kravata Cravaticum
1/21

Jedan od suosnivača Muzeja Igor Mladinović priznao je da je kravatu do sada na sebe stavio na diplomi, jer mu je, kaže, mentor rekao da će mu uzeti diplomu ako ne dođe s kravatom.

Ispričao je i kako nije bilo jednostavno postaviti muzej, jer je kravata nešto poznato, što svi imaju. Najveći je izazov bio napraviti Muzej da bude zabavan, interaktivan, da posjetitelju u njemu provedu ugodnih pola sata i da „izađu pametniji“. Cilj je da priča o kravati bude jedan od ljepših stvari koja se posjetitelju dogodi u Zagrebu i Hrvatskoj, te možda kupi neki suvenir, istaknuto je na otvorenju muzeja.

Komentara 1

RE
RevizorNovinarstva
16:45 26.06.2024.

Sram me je što nan je ovaj čovjek predsjednik.Mislim da se jedino njegova žena ne srami dok prijeti učiteljici otkazom ako joj sinu neda 5 za kraj godine. Nit srama nit obraza našao lonac poklopac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije