PLAĆE U Lidlu tvrde da su socijalno odgovorni prema radnicima i u krizi

Lidl diže plaće 5,5 posto i zapošljava 200 ljudi

17.03.2009.
u 18:02

Model distribucije utemeljen isključivo na ekonomici obujma u vrijeme krize i recesije sve je isplativiji. Potvrđuje to, naime, i današnja najava Lidla Hrvatska kako u 2009. otvara još dvjestotinjak novih radnih mjesta, a kako bi njihovi zaposlenici u 50-ak hrvatskih trgovina što manje osjetili krizu, povećali su im, tvrde, i plaće u prosjeku 5,5 posto.

Dobar PR
– U krizno vrijeme, kad rastu troškovi života, svjesni smo socijalne odgovornosti prema svojim zaposlenicima – poručuju iz Lidla, u kojem je raspon plaća od blagajnice do voditelja trgovine dosad bio između 4000 i 11.000 kuna bruto (bez zakonskih dodataka).

Još je prerano govoriti o brojkama jer im poslovna godina završava u ožujku.

No, zna li se da je već u prvoj godini poslovanja ušao među deset najvećih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj, te da je kriza upravo hard diskonterima u svijetu posljednjih godinu dala dobar vjetar u leđa, takav postupak Lidla uopće nije neobičan.

Čak i u Velikoj Britaniji, u kojoj se godinama mučio s prodajom, Lidl i suparnik mu Aldi trenutačno su najbrže rastuće trgovine. Otvaranje novih trgovina diskontere ne stoji mnogo, a kako su uglavnom u privatnom vlasništvu, mogu sebi priuštiti i dugoročniji proboj na tržištu, da bi u teškim vremenima, zbog politike najnižih cijena, prodaja u njima rasla brže nego igdje u maloprodaji.

– Lidl je kompanija koja pomno i unaprijed planira ulazak i širenje poslovanja na svakom tržištu, pa najavu povećanja broja zaposlenika prije svega treba gledati u tom kontekstu. S druge strane, u vrijeme kad mnogi trgovci preispituju svoje poslovanje ili režu troškove i otpuštaju, to je i dobar PR – kaže Dražen Lulić iz Capera.

Dodaje kako će za konačnu ocjenu uspješnosti maloprodajnih modela u RH biti potrebno pričekati kraj godine i službene pokazatelje panela trgovina i kućanstava.

Sporiji, ali siguran rast
– Svako je tržište specifično, što se u nas pokazalo i pri ulasku Lidla koji je svoj poslovni model donekle morao prilagoditi lokalnim željama, odnosno povećati broj poznatih brendova u cjelokupnu asortimanu. Dosadašnji rezultati njegova poslovanja u RH pokazuju stalan rast tržišnog udjela, ali znatno sporije nego što je to kompanija planirala te u usporedbi s rezultatima na većini tržišta CEE – istaknuo je D. Lulić.

Želite prijaviti greške?