Bliži se ovogodišnji, šesti po redu Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“, koji će svoja vrata otvoriti u petak, 3. svibnja i do nedjelje, 5. svibnja u Vukovar dovesti na tisuće posjetitelja, prvenstveno ljubitelja tradicije i hrvatske nematerijalne kulturne baštine. No, ove godine, ovaj će jedinstven i nadaleko poznat festival pohoditi i brojni ljubitelji domaćeg ića i pića jer ovogodišnji Festival tematski posebno predstavlja tradicionalna i autohtona hrvatska jela i u Vukovar donosi bogatstvo mirisa i okusa Prigorja, Zagorja, Baranje, Moslavine te drugih krajeva Hrvatske.
Tako će u Vukovaru tradicionalna jela vrbovečkog kraja predstaviti kuharice iz Udruge žena „Kaj su jeli naši stari“ iz Vrbovca gdje se svake godine održava istoimena, najstarija hrvatska gastro manifestacija. Vrbovečka pera, purica s mlincima, štrudle, štrukli i fileki, samo su neki od lokalnih specijaliteta vrbovečkog kraja koji će biti u ponudi.
Tradicionalna hrvatska jela s paprikom, pripremat će sudionici Festivala iz Bilja, točnije iz Lovačkog društva Vardarac koji će ujedno predstaviti i tradicionalnu manifestaciju „Paprika Fest“ koja se već dugi niz godina održava u baranjskom selu Lug.
A s paprikom će se ove godine u Vukovaru i naveliko kuhati. Naime, tijekom drugog dana festivala, u subotu, 4. svibnja, održat će se veliko kulinarsko natjecanje u kuhanju čobanca na lokaciji šetnice uz Dunav. Majstori čobanca će kuhati od 14 do 16 sati, a potom će ocjenjivački žiri proglasiti pobjednike i dodijeliti prigodna priznanja.
Tijekom sva tri dana održavanja, posjetitelji će u sklopu Festivala moći obići poseban Eko-etno sajam, na kojem će moći kušati i kupiti autohtone proizvode prvenstveno iz Slavonije, ali i drugih krajeva Hrvatske. U ponudi će se naći slavonski med zaštićenog porijekla, raznovrsni sirevi, proizvodi od lavande, aronije i dr. Na svoje će doći i ljubitelji vrhunskih vina koji će moći uživati u ponajboljim vinskim kapljicama Srijema i Podunavlja koje će domaći vinari predstavljati u sklopu Festivala.
Slavonija je oduvijek bila omiljena eno-gastro destinacija, a Vukovar raj za gurmane. Bilo da se radi o domaćem kulenu, fiš paprikašu, šaranu na rašljama ili čobancu, među slavonskim tradicionalnim specijalitetima svatko će pronaći svoja omiljena. A njih će u sklopu ovogodišnjeg Festivala biti u izobilju!
Festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” jedinstven je hrvatski festival na kojem se predstavlja zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština s UNESCO-ve liste, uz najatraktivnije turističke manifestacije i kulturno-turističke atrakcije iz cijele Hrvatske.
Na Festival, koji je tijekom godina postao prava vukovarska tradicija, svake godine pristignu gosti iz cijele Hrvatske, ali i susjednih država i naše dijaspore.
Ovogodišnji će Festival ponudi program koji je sadržajniji i bogatiji od svih prethodnih godina, a svi detalji programa mogu se pronaći na službenoj web stranici Festivala: https://svizajedno.eu/#!/program.
Organizatori ovogodišnjeg Festivala su, kao i svake godine, Grad Vukovar, TZ grada Vukovara, agencija Organizatori bez granica i Hrvatska kuća „Materina priča“, a ove se godine kao partneri Festivala pridružuju TZ Bilogora-Bjelovar, Zadruga Vrhunsko vukovarsko, Gradski muzej Vukovar, Hrvatski dom Vukovar, Lovačko društvo Zrinski i Vukovarski vodotoranj.