Od 500 ulja koja ulaze u Flos Olei, najutjecajniji svjetski vodič za ekstradjevičanska maslinova ulja, ove ih je godine samo devet dobilo maksimalnih 100 bodova i ušlo u kategoriju Hall of Fame. Jedno od njih je ulje Bianca bellezza istarske uljare Mate, uz tri ulja iz Španjolske i pet iz Italije.
Iako su Matina ulja već godinama na toj listi, trebalo je dva desetljeća da neka hrvatska uljara to postigne pa je stoga bilo nekako logično da se tamo uputimo na berbu maslina. Koliko je zanimljiva priča iza uljare nazvane po poduzetniku Mati Vekiću koji je bogatstvo stekao u tekstilnoj industriji, dovoljno je za početak reći da je on prvo stablo masline zasadio sa svojih 75 godina, a danas imanje vodi njegova kći, inače dugogodišnja medicinska sestra. Masline i maslinovo ulje tema su ovog broja Slanog & slatkog, a tu su i zanimljivi recepti s maslinovim uljem, poput čokoladne torte.
Pročitajte kako obraditi meso divljači i kako napraviti vrhunsku marinadu uz savjete autora knjige "Divlji u kuhinji", što se sve može napraviti od koprive ili isprobajte janjeći tartar po receptu chefice Esplanade Ane Grgić. Tu je i intervju s Davidom Skokom, koji smo vodili u vinogradu, no vino, tvrdi on, ne treba isključivo ići uz ribu.
– Volim piti pivo i nemam apsolutno ništa protiv toga da se riba i pivo konzumiraju zajedno, pa veći dio svijeta uz ribu konzumira pivo. Škoti, Irci, Englezi, Danci, Švedi, Nizozemci, Belgijanci, sjeverni Nijemci... imaju piva koja su za kamenice, to su pivske nacije. Kina, Japan, Vijetnam, Tajland, tamo se puno više konzumira ribe nego kod nas i tamo se pije pivo uz ribu i nema problema – govori.
Razgovarali smo i s vlasnikom kultnog newyorškog restorana Delmonico’s koji je Hrvat porijeklom, a tu je i reportaža s jedne vinske radionice u kojoj glavnu ulogu imaju – dame. Samo u subotu, 21. listopada, na kioscima uz Večernji list.