Zadnja ovogodišnja radionica Akademije zdravog življenja, koju tradicionalno već devetu godinu organiziraju Electrolux s partnerima Podravkom i Badelom 1862 uz medijsko pokroviteljstvo Večernjeg lista, protekla je uz janjetinu i ribu. Studentice Matea Mikuš Bučec i Sandra Mirković iz Zagreba te srednjoškolka Andrea Radmanić iz Koprivnice pripremale su jela prema receptima Šime Sušića, prvog hrvatskog Masterchefa i voditelja ovogodišnjih radionica.
Čitatelji Boris Škreblin i Štefanija Jurakić bili su promatrači i pomagači dok su se u pripremanju janjećeg buta okušale i kulinarske blogerice Lana Mujičić, Pamela Poldrugač, Tihana Koprek i Tadeja Bjažević. Šime, koji obožava jesti ribu, ni ovoga puta nije propustio predstaviti nove načine njezine pripreme. Ovoga je puta otkrio kako se radi riblja pašteta, tradicionalna riba u krupnoj soli te riba pečena na maslacu. No, radila se i juha od povrća, hokaido tikva s đumbirom, pole od ljubičastog krumpira te se pripremao otkošteni janjeći but u smjesi začina. Svi sudionici vole kuhati, ali uvijek tragaju za novim i neobičnim receptima pa su bili zadovoljni Šiminim receptima. Jer, priznala je Sandra, “nikada mi ne bi palo napamet da spremim janjetinu s kardamonom”.
A Šime je sudionike zasuo i savjetima, pa su tako mogli naučiti kako koristiti egzotične začine te ulje od pistacija i lješnjaka, ali i naučiti da je divlja orada, za razliku od uzgojene, svjetlija i zdepastija te da uz škrge ima narančastu prugu, a između očiju žutu.
Ukusna i fina domaća pašteta od oslića
SASTOJCI:
2 žutanjka, limunov sok, žlica senfa, biljno ulje (za majonezu); oslići, povrće, peršin, češnjak, sol i papar
priprema:
Najpogodnija riba za riblju paštetu je oslić jer ima mekano meso i nema puno kostiju. Osliće skuhati na laganoj vatri s malo korjenastog povrća, procijediti i pustiti da se ohlade. Meso što preciznije očistiti od kostiju. Napraviti majonezu po receptu naših baka: dva žutanjka pomiješati s malo limunova soka i žlicom senfa. Miksati smjesu i lagano dodavati biljno ulje dok ne dobijete strukturu majoneze. Ubaciti usitnjenu i otkoštenu ribu, sol, papar, sitno sjeckani peršin i češnjak, maslinovo ulje i sok limuna. Sve dobro promiješati da se okusu prožmu. Ostaviti u hladnjaku da se ohladi te jesti s tostiranim kruhom.
Uz paštetu sljubili smo Silvanac zeleni, Nespeš, nježno vino diskretne fino oblikovane sortne arome i svježine, te skladna okusa i čvrstoga karaktera.
Inovativna perilica posuđa
Kupite li Electroluxovu RealLife perilicu posuđa do 31. siječnja iduće godine, Electrolux će vas darivati s probnim rokom od čak 365 dana tijekom kojega ćete moći testirati perilicu. Ako ne budete zadovoljni perilicom, moći ćete je vratiti, a Electrolux jamči povrat novca uz priloženi račun. Uz svaku perilicu posuđa iz grupacije Electrolux (Electrolux, Zanussi, AEG) do 31. siječnja 2013. daruju i Finish starter paket.
Electrolux ESL6550RO ugradbena je perilica posuđa širine 60cm te ima 6 programa pranja i 5 stupnjeva temperature. Zahvaljujući funkciji “Odgoda starta 1-24h” početak ciklusa pranja može se programirati, a posjeduje i druge inovativne programe te sustav protiv poplave. A++AA energetska klasa štedi energiju i novac, a potrošnja vode niskih je 9,8 litara. Preporučena maloprodajna cijena je 4599 kuna.