PROMO

Božićni duh šibensko-vodičkog kraja

TZG Šibenika
Foto: TZG Šibenika
1/11
PR
Autor
PR članak
18.12.2014.
u 09:00

Šibenik se ponosi svojom kulturnom i povijesnom baštinom, a Vodice uređenim turističkim sadržajima

Iako ih poimamo uglavnom kao poželjne ljetne destinacije, Šibenik i Vodice zanimljivi su i grijani zimskim suncem. Smješteni su u sredini jadranske obale koja na ovom dijelu, u šibenskom arhipelagu, krije čak 240 otoka, otočića i hridi. I dok je Šibenik jedan od gradova koji se ponose svojim renesansnim nasljeđem, Vodice su turističko središte poznato po živosti koja ne zamire ni izvan sezone. Blizina otoka Kaprije, Zlarin, Žirje i drugih, dvaju nacionalnih parkova – NP Krka i NP Kornati, uređene biciklističke staze te sportski tereni idealni su za turiste koji svoj odmor žele obogatiti izletima i rekreativnim aktivnostima.

Mnogi restorani nude izvorne kulinarske specijalitete. Tako ovih predbožićnih dana iz mnogih restorana dopiru mirisi posebnih malih kobasica, luganiga, koje se najčešće poslužuju u juhi, zatim arambašića, pure, šalše od pomodora, srdelica i drugih ribljih jela.

Posjet Šibeniku ne bi bio potpun bez šetnje uskim, kamenom popločanim ulicama staroga grada, razgledavanja renovirane srednjovjekovne tvrđave sv. Mihovil, ali i tvrđave sv. Nikole, sv. Ivana i Barone, posjeta bogatim šibenskim muzejima, crkvama i samostanima i, dakako, razgledavanja čuvene šibenske katedrale sv. Jakova, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Katedrala je građena više od stotinu godina, a u cijelosti je podignuta od kamenih rebara i ploča koje su slagane bez uporabe ikakvog vezivnog materijala. Ipak, najpoznatija je po 71 realističnom portretu kamenih skulptura na apsidama. Na katedrali je radio jedan od najznačajnijih hrvatskih renesansnih neimara, Juraj Matvejev Dalmatinac, a zanimljivom aplikacijom za smartphone i tablet pri razgledavanju katedrale društvo vam može praviti upravo Juraj Dalmatinac, naravno, virtualni.

Šibenik je osobito lijep u predbožićnom ozračju, a dio su ugođaja i završni gala program Božićne čarolije i novogodišnji koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik te božićni koncert u katedrali.

Šetnice, biciklističke staze, ribolov

Šibenski kraj gostima omogućava da svoj odmor provedu aktivno. Sa šetnice uz kanal sv. Ante, koja je dostupna morskim i cestovnim putem, pruža se spektakularni pogled na Šibenik. Njome prolaze pješačka, trim i biciklistička staza, a ondje su organizirani i treninzi orijentacijskog trčanja i nordijskog hodanja. Šibenik se može pohvaliti i sa šest biciklističkih staza, koje posjetitelje vode na upoznavanje centra grada, ali i u istraživanje obronaka koji okružuju grad. Na više od 140 kilometara većinom makadamskih staza, biciklisti mogu kombinirati težinu staze prema vlastitim mogućnostima i željama.

I u Vodicama će biciklisti doći na svoje – tu je devet uređenih biciklističkih staza različite težine, dugih više od 100 kilometara, koje prolaze uz suhozide, maslinike, kulturno-povijesnu baštinu i označene su jasnom signalizacijom. U Vodicama ima i drugih sadržaja za sportaše i rekreativce – zatvorene sportske dvorane, fitnes centar, mogućnosti za ribolov, wellness oaze i ponuda zdravstvenog turizma.

Želite prijaviti greške?