Časna sestra Ljubica iz Batina pokraj Posušja, prva i najpoznatija hrvatska "ljekaruša" već se desetljećima nesebično posvećuje brizi za bližnje svakodnevno primajući brojne ljude s različitim zdravstvenim tegobama i učinkovito im pomažući prirodnim ljekovitim pripravcima. Njezino bogato znanje i iskustvo, kojim je pomogla mnogim ljudima, sabrano je u ovoj jedinstvenoj knjizi Biljne terapije i recepti, koja donosi blago prokušanih znanja o ljekovitom bilju kao daru iz Božje ruke.
Ipak, nikad, kaže sestra Ljubica, nije mislila da će se ovim baviti, a to se promijenilo kad joj je došla jedna majka s molbom da joj napravi mješavinu čaja za teško bolesno dijete koje se guši od astme. Časna se brzo "dala u lov" na trputac i osmislila učinkovitu mednu mješavinu koja je u samo nekoliko dana pomogla dječaku, a njegova se majka na neugodno iznenađenje svoje "ljekaruše" vratila se po novu dozu. Ostalo je povijest...
Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:
Ovaj put donosimo njene recepte za pripravke za liječenje gastritias:
- Kod gastritisa preporučujem sljedeću terapiju: tinkturu korijena iđirota uzimati po 20 kapi natašte, i to 10 min prije lijeka za čir i gastritis, popiti 1 litru čaja za želudac dnevno, uzimati 20 kapi za smirenje nakon doručka i večere, lijek za želudac uzimati po 1 žlicu prije ručka i večere, a uzimati i sirup za povišenje željeza.
Tinktura korijena iđirota
Sastav:
– 96-postotni alkohol, 1 dl
– destilirana voda, 3 dl
– iđirot (Acorus calamus), 40 g
Priprema:
Iđirot potopiti u tekućinu vode i alkohola i nakon 30 dana procijediti. Služi za obnovu želučane stijenke.
Uzimati ujutro natašte 20 kapi u pola čaše mlake vode.
Lijek za čir, gastritis, probavu i crijevne upale
Sastav:
– metvica (Mentha piperita), 5 g
– kamilica (Matricaria chamomilla), 5 g
– trputac, uskolisni i širokolisni (Plantago lanceolata, Plantago major), 5 g
(jednaka količina za obje vrste)
– matičnjak (Melissa officinalis), 5 g
– iđirot (Acorus calamus), 2 g
– kičica (Erythraea centaurium), 5 g
– osušeni plodovi smokve (Caricae fructus), 1 kg
– maslinovo ulje
– lan (Linum usitatissimum), 5 g
Priprema:
Suho bilje treba samljeti na mlinu za kavu. Smokve samljeti i staviti na pladanj te ih posuti prahom ovih biljaka. Staviti u teglu, ne zbijati jako, a potom uliti maslinovo ulje. Zatvoriti i ostaviti 5 dana. Nakon toga, svako jutro uzimati na prazan želudac 1 čajnu žlicu smokava i 1 čajnu žlicu ulja iz tegle.
Čaj za želudac
Sastav:
– kičica (Erythraea centaurium), 25 g
– kamilica (Matricaria chamomilla), 30 g
– stolisnik (Achillea millefolium), 15 g
– metvica (Mentha piperita), 30 g
– iđirot (Acorus calamus), 10 g
Priprema:
Suho bilje isjeckati i izmiješati. U 1 litru uzavrele vode umiješati 1 ravnu jušnu žlicu čaja. Kuhati 3 minute te poklopljeno hladiti pola sata pa procijediti. Dnevno piti 1 litru čaja sve dok se zdravstveno stanje ne popravi.
Kapi protiv nadimanja
Sastav:
– kičica (Erythraea centaurium), 20 g
– pelin (Artemisia absinthium), 5 g
– matičnjak (Melissa officinalis), 20 g
– koromač (Foeniculum vulgare), 30 g
– hrastova kora (Quercus cortex), 10 g
Priprema:
Suho bilje potopiti u 1 litri medicinskoga alkohola, 96-postotnoga, i 3 litre destilirane vode. Smjesu držati potopljenu 15 dana pa je procijediti u male boce s kapaljkom. Uzimati po 20 kapi prije doručka i prije večere.
Svi recepti sestre Ljubice za posebno izdanje Večernjeg lista, kao i za portal Večernjeg lista, preuzeti su iz knjige „Biljne terapije i recepti“ nakladnika Verbum, Split.
Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:
Samo riješite Helikobacter. Već drugi dan nema ni traga gastritisu.