Prvi je element da naša vina "osjećaju dah mora". Taj dah je njihova duša, onaj skriveni, gotovo sramežljivi, dio koji na kraju pridonosi njihovoj osobnosti. To je mali, prirodni, čudesni proces koji se ponavlja svake godine, a mi nastojimo taj osjećaj prenijeti u bocu.
Drugi aspekt je ljepota. Možda zvuči kao fraza, ali to nije slučaj. Ljepota je „conditio sine qua non“ za stvaranje velikih vina jer ona oblikuje našu osjetljivost, našu kulturu. Dovoljno je pomisliti na Toskanu, Piemont, Burgundiju, Champagne, vinograde uz Rajnu ili kalifornijsku Napa Valley – popis se nastavlja. Gdje je ljepota, ondje su i velika vina, jer se ona njome hrane. Ljepota se ne samo vidi, već je osjećamo duboko u sebi. Istra pripada tom izabranom krugu mjesta koja su darovana ljepotom. A ljepota je jedinstvena, neponovljiva – upravo zato nas uvijek iznova očarava.
Treći element je interpretacija koju u Meneghettiju dajemo našim vinogradima i grožđu. Znanje nam, naravno, omogućuje bolje razumijevanje Majke Prirode. No, pazimo – previše oslanjanja na znanje i tehnologiju moglo bi dovesti do proizvodnje uniformiranih vina bez osobnosti. Zato smo pobornici onoga što nazivamo "zanatskom enologijom", koja je filozofski posve suprotna industrijskoj. Jer zanatski znači metodičnu, gotovo opsesivnu brigu o svakom koraku. Biti zanatski proizvođač znači biti osjetljiv.
Četvrti element je tlo – samo crvena zemlja može vinima dati jedinstveni pečat, ton, miris i okus. Neponovljivu osobnost.
Sve navedeno skriveno je u naša dva signature vina: White – blend Pinota Bijelog i Chardonnaya u gotovo jednakim omjerima – te Red, koji nastaje kombinacijom Merlota, Cabernet Sauvignona i Cabernet Franca.
Za White, grožđe se bere ručno u male sanduke, gdje ostaje na hladnom preko noći, a zatim se preša. Ti jednostavni postupci ključni su za postizanje naših ciljeva i čine razliku. White fermentira u velikim bačvama, gdje odležava 10 mjeseci, nakon čega se puni u boce na najmanje godinu dana dodatnog dozrijevanja prije izlaska na trziste.
Red prolazi složeniji proces, jer sorte koje ga čine dozrijevaju u različito vrijeme. Grožđe se ručno bere u sanduke, hladi preko noći, a zatim odvojeno macerira. Svaka sorta fermentira zasebno i odležava oko 18 mjeseci. Potom slijedi kupažiranje i punjenje u boce, a nakon toga još 30-36 mjeseca odležavanja. Jer velika vina zahtijevaju strpljenje!
Walter Filiputti, winemaker Vinarije Meneghetti