Lana kao hrvatska Suri

Cipele Radeljakove kćeri opasne za njezino zdravlje

Lana Radeljak
Foto: Pixsell
1/3
25.11.2009.
u 08:01

Kako i tko malenoj Lani odabire cipele, nismo uspjeli doznati jer je njezin otac objasnio da nema vremena za izjave. No stručnjaci na promicanje ovakvih trendova ne gledaju blagonaklono.

Baš kao i njezina majka Katie Holmes, i trogodišnja Suri Cruise već diktira modne trendove. No kao što se Katie zamjera pretjerana mršavost, pod povećalom javnosti našla se i njezina i Tomova odluka da malena Suri na svakom pojavljivanju u javnosti nosi cipelice s povišenom potpeticom.

Bez obzira na kritike stručnjaka, trend cipela s potpeticom pojavio se i na našim prostorima, i to u medijski najizloženijoj obitelji Radeljak, na nogama devetogodišnje Lane Radeljak. Kako i tko malenoj Lani odabire cipele, nismo uspjeli doznati jer je njezin otac objasnio da nema vremena za izjave. No stručnjaci na promicanje ovakvih trendova ne gledaju blagonaklono.

– To nipošto nije dobro za razvitak stopala i motoriku u djece. Nije pametno tako opterećivati koštanozglobni sustav djece koja su u razvoju. On se može opterećivati na dobar način, npr. nekim sportom, ali dopustiti djetetu čije su kosti u razvoju da nosi cipele s povišenom potpeticom prava je glupost - objasnio je dječji ortoped Željko Markovac.

I dok neki smatraju kako za psihički razvoj nije dobro ograničavati dijete na bilo koji način, socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić ne slaže se s time.

– Na dijete najgore utječe kad roditelj ne zna postaviti granice, kad ne zna preuzeti odgovornost. Nije potrebno da ono nosi takve cipele, posebno ne redovito. Eventualno za maškare ili kad je posrijedi uobičajeno obuvanje maminih cipela po kući, što je sastavni dio izgradnje ženskog identiteta, ali nema potrebe od djevojčica praviti Lolite – objasnila je A. Rovis Brandić.

Majku i modnu dizajnericu Martinu Čičko-Karapetić djevojčice u štiklama odmah asociraju na grotesknu priču filma "Mala miss Amerike".

– Često svojoj sedmogodišnjoj kćeri Irmi dizajniram i sašijem kompletiće koji djeluju kao umanjena verzija mode za odrasle. Irma doista slatko izgleda u tome. No nikad joj ne bih kupila štikle jer to djeluje groteskno! U kući ona često obuje moje štikle, no ne može s njima na ulicu. Osim toga, djelovala bi kao mamac za pedofile. To ne treba dopustiti. Ne držim se nekih jako strogih normi, ali djeca moraju nositi ono što priliči njihovoj dobi. Kako uostalom da dijete koje se igra trči uokolo u štiklicama? Pa makar one bile visoke samo tri centimetra – izjavila je Martina s kojom se slaže Matija Vuica koja sama rijetko kada ne nosi štikle.

– Čim sam ugledala majčine štikle, obula sam ih i od tada ih nosim! Sve djevojčice privlače štikle, nije bauk štikla nego imidž koji je pretjerano seksepilan, što djeluje vulgarno – tvrdi M. Vuica.

Bivša pomajka Lane Radeljak njezin slučaj nije željela komentirati, ali trend koji je pokrenula Suri Cruise smatra nakaradnim.

– Meni je nepojmljivo da netko može dopustiti malenoj djevojčici obuti cipele s visokom potpeticom. Ne shvaćam koja je poenta toga, imat će vremena poslije u životu za takvo što. Smatram da su takve stvari za djevojčice jedino u igri, sve je ostalo pretjerano i nakaradno – zaključila je Vlatka Pokos.

Komentara 15

NO
noa
09:56 25.11.2009.

Vidim da je mojih par riječi ostavilo duboki utisak na \"novinara\" pa je preveo svoj naslov na književni hrvatski, zahvaljujem na razumjevanju.

AL
alapača
10:05 25.11.2009.

No, dajte. Lolitice iz obitelji koje se povlače po žutom tisku diktiraju modu dječici iz običnog puka. Kao što kažu ortopedi, te štiklice utječu loše na ahilovu tetivu, stopalo i gležanj, Samom djetetu daju izgled besprizornog i, paradoksalno s obziromirom na \'nevine\' namjere kupca takvih cipela-odgojno zapuštenog.

AL
alapača
09:07 25.11.2009.

Gdje je fotka, gdje je dokaz da to dijete nosa nezdrave, neprikladne i nakaradne cipele? Lolitalizacijom djeteta bi se trebla pozabaviti dječja pravobraniteljica, ne samo ortopedi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije