'nema svjetlosti ni obitelji'

Čovjek koji je umro na 7 minuta otkriva što je vidio s 'druge strane' – i lekciju koju je iz toga naučio

shutterstock
10.07.2024.
u 12:30

'Nema tunela svjetla ili sretnih preminulih članova obitelji koji me dočekuju'.

Muškarac koji je umro na sedam minuta podijelio je što je vidio s ‘druge strane'. Čovjek, koji je bio doktor astrofizike više od 40 godina, rekao je da je primljen u bolnicu u ožujku zbog nedostatka zraka. Nakon što je otkrio da je imao krvarenje u plućima, doživio je srčani zastoj i izdana je 'šifra plavo' – izraz koji se koristi za obavještavanje liječnika da odrasla osoba ima hitan medicinski slučaj, piše Mirror

Objašnjavajući za Reddit, napisao je: ‘Liječnicima je trebalo sedam minuta da ponovno pokrenu moje srce. Za to vrijeme sam doživio moždani udar zbog nedostatka kisika u mozgu. Probudio sam se intubiran i bi sam u polusvjesti dva dana, a onda sam se potpuno osvijestio i pitao: 'Što se dogodilo?' Teško je povezati unutarnje vrijeme s onim što se događalo izvana, ali mogu pronaći neki smisao u tome’. 

VEZANI ČLANCI: 

No, ono što je vidio tijekom tih sedam minuta ublažilo je njegovu zabrinutost zbog smrti. Dodao je: ‘Ne bojim se umiranja, ni najmanje. Bojim se onoga što dolazi prije, naravno, ali priroda čini umiranje lakim. Vidio sam niz od tri ovalne elipse, jednu po jednu, samo su visjele u crnom prostoru. Sve su elipse bile uspravne, kao da su visjele na niti (ali nisu), i sve su imale je debljinu u sebi, poput prstena. Na unutarnjoj i vanjskoj površini prve elipse vidio sam planine, potoke, šume i oblake’. 

‘Isprva je bila lijepa, ali je onda počela blijedjeti jer su njene boje poprimale žutu nijansu. Izblijedjela je i zamijenila ju je druga elipsa koja je bila vrući prsten od željeza, toliko vruć da su se komadi željeza polako raspadali iz toga’, kaže. Prisjetio se kako je mogao nanjušiti željezo, ali je kasnije saznao da krv može odavati taj miris, što znači da je mirise u prostoriji vjerojatno povezivao sa svojim vizijama.

VEZANI ČLANCI: 

Dodao je: ‘Sada pretpostavljam da sam tada bio u srčanom zastoju. Odjednom se prizor razvedrio i otkrio treću elipsu koja je bila prekrivena prekrasnim oblacima koji su bili svijetloružičasti i plavi, kao s najljepšeg izlaska ili zalaska sunca. Vjerujem da je tada moje srce ponovno počelo kucati. Kad sam došao k sebi, te tri elipse ostale su mi čvrsto urezane u sjećanje, a kada su mi danima kasnije rekli za srčani udar i moždani udar, sve mi je počelo imati smisla’. 

Pokušavajući shvatiti svoje vizije, rekao je kako je proučavao Astronomicu Novu njemačkog astronoma Johannesa Keplera i pokušavao shvatiti kako je Kepler otkrio da su orbite planeta elipse, a ne kružnice. ‘To je sve što sam vidio. Nema tunela svjetla ili sretnih preminulih članova obitelji koji me dočekuju. Mislim da sanjanje i umiranje odražavaju ono što je najdostupnije u vašem umu tijekom tog vremena. Vaš um vam priča priču o tome. Nisam se bojao tijekom svoje muke, bio sam samo nepristrasni promatrač, ali jedini trajni učinak mojih sedam minuta smrti je malo smanjen kapacitet mojeg kratkoročnog pamćenja’.

Liječnica otkrila najstrašnije stvari koje je čula u posljednjim trenucima ljudi na samrti:

Komentara 10

Avatar tarana
tarana
14:51 10.07.2024.

Groblja puna....nitko se nije vratio sa pričom za pamćenje.

CR
crocro
16:44 10.07.2024.

Taj čovjek za kojega se piše da je umro na 7 minuta, on zapravo nije umro i njegovo tijelo i stanice se nije počelo raspadati. On se nalazio negdje između a tijelo je ostalo u stanju vegetacije. A stanje vegetacije nije stvarna smrt. I svi koji su doživjeli tzv "smrt" na neko vrijeme a poslije oživjeli svaki ima svoj opis onoga što je osjetio nakon tzv "smrti". Ti doživljaji i opisi stanja nisu opisi nakon stvarne smrti, što je i nelogično, jer se nakon stvarne smrti još nitko nije probudio a raspadanje stanica počinje nakon stvarne smrti. Ovaj čovjek kao i mnogi udrugi u sličnim situacijama, nije bio u stanju kliničke smrti iako je rad srca prestao. Ako srce ne radi 5 ili više minuta nastupa moždana smrt i odumiranje moždanih stanica. Nastupom kliničke smrti, srce se zaustavilo nepovratno. A u ovome slučaju srce se nakon nekoliko minuta pokrenulo. Zato ne možemo znati opis stanja i viđenja i što se nalazi s druge strane, ako ne nastupila klinička msrt.

Avatar Kajman
Kajman
20:10 10.07.2024.

Ako je smrt stanje koje nastupa nakon života onda dok god se organizam vraća u život još nije nastupila smrt. No kako smrt izgleda nastupa postepeno zanimljiva su iskustva onih koji su se u život vratila iz stanja preklapanja smrti i života. Izuzememo li slučajeve onih čije iskustvo možemo tumačiti halucinacijama ostaju nam oni slučajevi koji se zdravorazumski ne daju objasniti. Kako objasniti da je osoba koja je doživjela iskustvo blisko smrti može do u detalje prepričati primjerice tijek operacije gledan iz perspektive u kojoj se nije nalazio ili prepričati detalje razgovora kojeg su vodile druge osobe na sasvim drugim mjestima, spoznati činjenice koje prije nije poznavao, detaljno ispričati događaje koji će se naknadno uistinu i dogoditi, ... Ovome možemo pristupiti na dva načina, progresivno i odbaciti da je moguće bilo što što nismo u stanju sami znanstveno shvatiti ili biti primitivni zatucan vjernik i ostaviti mogućnost vjerovanju kako realnost nije ograničena našim kognitivnim sposobnostima već da realnost može biti i daleko više od onoga što smo u stanju shvatiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije