PROMO

Dalmatinska zagora - neistražena iskonska ljepota

Dalmatinska zagora
Foto: Ilija Veselica/TZ Sinj
1/6
PR
Autor
PR članak
11.11.2014.
u 13:00

Zaleđe Splita atraktivna je destinacija za aktivni odmor i cikloturizam, a turiste privlači i autohtonim delicijama i odličnim vinima

Tri grada i jedna općina u Dalmatinskoj zagori - Sinj, Trilj, Vrlika i Dugopolje – uključili su se u projekt Hrvatske turističke zajednice pod nazivom Hrvatska 365, koji podrazumijeva razvoj i promociju destinacijske ponude s dodanom vrijednošću u razdoblju predsezone i posezone.

Splitsko zaleđe turiste privlači autohtonim delicijama i odličnim vinima. Tematske staze prekrivene vinogradima vode posjetitelje do kušaonica autohtonih sorti vina: crljenka, pošipa, maraštine, debita, hrvaštine. Taj je kraj i pravi raj za gurmane, poznat po ukusnim i jedinstvenim jelima, kao što su sinjski arambaše, žabe, cetinske pastrve, vrlički uštipci i dugo- poljski pršut.

Dalmatinska zagora još je nedovoljno istražena turistička regija, a upravo to joj daje šarm iskonske ljepote i tradicijskog duha. Ova je regija samo pola sata do sat vremena udaljena od Splita, zračne luke, autobusnog i željezničkog kolodvora, a autocesta A1 Zagreb-Dubrovnik s direktnim izlazima za Dugopolje i Trilj učinio ju je dostupnijom.

Cijeli kraj obiluje jedinstvenim prirodnim ljepotama. Osobit je doživljaj vidjeti Perućko jezero, nastalo izgradnjom brane Peruća na rijeci Cetini. Treće je po veličini u Hrvatskoj, a skladno se uklapa u okolnu prirodu. Svakako valja vidjeti i park Česma iz 19. st. u Vrlici, kultno mjesto nastanka i izvođenja najpoznatije hrvatske opere„Ero s onoga svijeta“. Izvor rijeke Cetine zadivljuje svojom divljom ljepotom, a vrlo lijep prizor pruža i Dugopolje iz kojega puca pogled na sjeverne obronke planine Mosor. Zaštićeni je spomenik prirode i špilja Vranjača u blizini Dugopolja.

Dalmatinska zagora poznata je i po bogatoj kulturnoj baštini, a počasno mjesto pripada viteškoj igri Sinjska alka, koja iduće godine obilježava 300. obljetnicu. Vrijedi vidjeti i ostatke srednjovjekovne tvrđave Kamičak, Svetište čudotvorne Gospe sinjske, ostatke rimskog vojnog kampa Tilurij u Trilju, srednjovjekovne hrvatske utvrde Nutjak i Čačvina u Trilju i mlinice iz 17. i 19. st. na rijeci Grab, crkvu sv. Spasa iz 9. st. i tvrđavu Prozor iz 15. st. u Vrlici te još mnogo toga.

Aktivni odmor

Zaleđe Splita pruža mnoštvo mogućnosti za aktivni turizam – biciklizam, planinarenje, vožnju quada, slobodno penjanje, kanu safari, paragliding, jahanje (terapijsko i rekreativno), kajaking, jeep safari, treking, lovni turizam, veslanje, padobranstvo...

Sinj ima 3 biciklističke i 2 treking staze, ukupne duljine 145 km.

Trilj ima 1 vinsku, 5 biciklističkih i 2 treking staze, ukupne duljine 126 km.

Vrlika ima 3 biciklističke, 4 planinarske staze i 1 pješačku, ukupne duljine 131 km.

U tijeku je obilježavanje biciklističkih, planinarskih i treking staza uz rijeku Cetinu, postavljanje prometne signalizacije i malih vidikovaca.

Želite prijaviti greške?