Šampanjac je piće koje se otvara u posebnim i svečanim prilikama, a jedna takva je i doček Nove godine. Upravo danas, 31.12., slavi svoj dan!
Ovo pjenušavo vino nastalo je u Francuskoj, u pokrajini Champagne. Dom Pérignon, slijepi redovnik benediktinske opatije Hautviller, našao je način kako da šampanjac, koji je u početku bio lošeg okusa jer se pokvario, učini vrhunskim pićem.
Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....
Loš okus stvorio se jer su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov talog zamućivao je vino, ali naknadnim vrenjem razvije se ugljični dioksid koji mu daje lijepu pjenu i blago kiselkast okus. To vrenje može nastati spontano, a može biti izazvano posebnim sojevima kvasaca.
Dugo vremena smatrao se opasnim pićem zbog eksplozije boce koja se mogla dogoditi, a radnici u tvornicama nosili su zaštitne maske i kacige. Nakon nekog vremena kreirale su se boce od debljeg stakla, pa je taj problem riješen, prenosi craves.everybodyshops.com
Iako mnogi nisu ljubitelji ovog pića već ga popiju samo kako bi nazdravili u svečanim situacijama, u zemljama poput Švicarske i Belgije ima puno obožavatelja, a najviše ih je u Velikoj Britaniji koja je na četvrtom mjestu po konzumaciji.
Najskuplja boca, koju je kreirao Alexander Amosu zajedno sa Swarovskim, košta 2,7 milijuna dolara. Napravljena je ručno s 18-karatnim komadićima zlata i 19-karatnim dijamantima.
Zanimljiva činjenica jest da prva čaša šampanjca koja se natoči sadrži najviše mjehurića, a samim time i najjače 'udara' alkohol, pa mnogi stručnjaci upozoravaju da ovo piće pijete polako i umjereno - i da ga jednako oprezno otvarate.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega: