Za hrvatske vinare ulazak na američko tržište predstavlja važan iskorak u njihovom poslovanju i jačanju globalne prepoznatljivosti vina. To zna i Marko Fakin, mladi istarski vinar iz jedne od vodećih i višestruko nagrađivanih vinarija iz sela Bataji podno Motovuna, koji je napravio korak dalje predstavivši američkom tržištu neke od svojih najcijenjenijih vinskih etiketa na nekoliko organiziranih degustacija i vinskih predstavljanja u New Yorku.
Tako su, među ostalima, članovi Istria Sports Club-a u New Yorku uživali u degustaciji probranih Fakin vina pritom naučivši više o proizvodnji i obiteljskoj tradiciji vinarstva kroz kratku prezentaciju i druženje. Voditeljica Istria Sports Cluba, Susan Karlic zahvalila se Marku Fakinu i njegovoj obitelji: – Članovi Istarskog kluba i gosti iznimno su počašćeni i zahvalni što se obitelj Fakin pridružila našoj zajednici kroz prezentiranje i degustaciju svojih vina te što su donijeli ljubav prema Istri u New York. Svima je bilo drago upoznati ovu obitelj koja svojim umijećem te velikom strašću i predanošću proizvodi vrhunska autohtona vina.
U sklopu posebnog događaja Food and Wine Stories of Croatia 21. veljače 2023. godine, u restoranu Villa Berulia, Marko Fakin predstavio je svoju Malvaziju Istarsku i Teran, stručnjacima, novinarima te sommelierima, a svi zainteresirani vinoljupci imali su priliku i upoznati obitelj Fakin te degustirati istarska vina uz večeru od četiri slijeda pomno izabranih jela koja se savršeno sljubljuju s odabranim vinima. Večeri je nazočio i generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku, gospodin Nikica Kopačević izrazivši ponos zbog dolaska hrvatskih vinara na američko tržište.
Svojim dolaskom obitelji Fakin podršku je pružila i gospođa Leila Krešić-Jurić, direktorica za Sjevernu Ameriku Hrvatske turističke zajednice. Krešić_jurić je naglasila da se radi o prvoj prezentaciji pod nazivom Food and Wines of Croatia organiziranoj u suradnji s tvrtkom Croatian Premium Wine Imports, a s ciljem predstavljanja Hrvatske kao destinacije s autentičnom hranom i autohtonim vinskim sortama:
Odaziv novinara i edukatora o vinskim destinacijama je bio izvrstan, više od 20 predstavnika struke i medija iz New Yorka je uživalo u Fakin vinima.
U konobi Vinoteka 46, u Huntingtonu New York, uz odabrane gastro specijalitete, Marko je prezentirao svoju svježu malvaziju, svježi teran, odležani teran 'Il Primo' te muškat žuti. Njihov domaćin i vlasnik Vinoteke 46, Danijel Pedišić, tom je prilikom naglasio važnost susreta s hrvatskim vinarima: – Hrvatska vina sve više su prihvaćena u SAD-u, a oduvijek posebno od hrvatsko-američkih zajednica. Vjerujem da će prodaja hrvatskih vina rasti iz godine u godinu u SAD-u te da ćemo imati još puno ovakvih događaja s hrvatskim vinarima.
Marko Fakin i Petra Peša gostovali su i na Hrvatskom radiju New York, gdje su imali priliku predstaviti svoju vinariju, vrhunska vina i autohtone sorte koje uzgajaju te podijeliti povijest, priču i tradiciju obitelji Fakin. – Sretni smo što smo imali priliku prezentirati svoja vina u New Yorku, predstavnicima medija, sommelierima, našim Hrvatima u SAD-u i svim ljubiteljima vina koji su nas svojim dolaskom podržali te s nama uživali u druženju, finom zalogaju i dobroj kapljici. Zahvaljujemo na gostoprimstvu Istrian Sports Clubu, restoranu Villa Berulia i konobi Vinoteka 46 na organizaciji predivnih večeri i duženja. Posebno i veliko hvala tvrtki Croatian Premium Wine Imports na čelu s gospođom Mirenom Bagur na iznimnoj pomoći i suradnji tijekom ovog našeg putovanja. Hvala na uvijek prisutnoj podršci i TZ Istra i Vinistri – naglasio je Marko Fakin nakon svih događaja svog vrlo uspješnog posjeta New Yorku.
Hrvatska vina na američkom tržištu
Da bi se mogla stvoriti kategorija hrvatskih vina u trgovinama i restoranima, mi kao uvoznici, vinari i sve vinske i turističke institucije, kao HTZ u New Yorku, TZ Istre i Vinistra, sa kojima surađujemo, trebamo strateški obrazovati tržište o hrvatskim autohtonim sortama. Za to su neophodna ne samo vrhunska vina kao što su različite ekspresije malvazije i terana Vinarije Fakin, nego znanje, volja i uporan rad kako ih predstaviti, a tu Marko i Bety Fakin briljiraju svojom profesionalnošću i pristupačnosti, izjavila je Mirena Bagur, suosnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc., tvrtke koja uvozi, educira i distribuira hrvatska autohtona vina u SAD.
Kultura proizvodnje vrhunskih Fakin vina rezultat je specifičnog motovunskog tla, pogodne klime s puno sunca i puno vjetra uz veliko poznavanje vlastitog grožđa, ali i iskustva, predanosti te dugogodišnje obiteljske tradicije koji osiguravaju vrhunsku kvalitetu pomno njegovanih sorti. Kao vinarija iz Hrvatske koja je šest godina za redom dobila zlatnu medalju na Decanteru, najvećem i najznačajnijem svjetskom natjecanju u vinima, osim što predstavlja nezaobilazno mjesto za potpuni eno-gastro užitak, vinarija Fakin sigurno i odlučno gradi svoj put prema vrhu na domaćoj i međunarodnoj vinskoj sceni.