PROMO

Dočekajte Novu na Plitvičkim jezerima

TZ Plitvička jezera
Foto: TZO Plitvička jezera
1/10
PR
Autor
PR članak
01.12.2014.
u 16:00

Odmorite se u zimskoj idili 16 jezera, daleko od stresa, rekreirajte se hodajući ili biciklirajući, uživajte u pomalo zaboravljenim jelima domaće ličke kuhinje

Plitvička jezera u svakom godišnjem dobu lijepa su na drugačiji način. Zima u našem najstarijem nacionalnom parku, skrivenom u gustoj šumi u unutrašnjosti Like, između planina Male kapele i Ličke Plješivice usred Dinarskog planinskog masiva, prikazuje se u svojoj iskonskoj privlačnosti. Dođite na Plitvička jezera i dočekajte Novu godinu u nekom od plitvičkih hotela, kuća za odmor ili apartmana, a prvi dan 2015. godine zabavite se na novogodišnjem pikniku koji djelatnici NP Plitvička jezera tradicionalno organiziraju za svoje goste. Na tom novogodišnjem događanju moći ćete kušati domaće delicije - kiselo zelje, suho meso, kobasice, sir škripavac i kuhanu šljivovicu te se zabaviti uz kulturno-umjetnički program i ličke tradicionalne igre. I sve to s pogledom na 16 modrozelenih jezera međusobno povezanih prštavim slapovima i kaskadama, koja je i UNESCO proglasio dijelom svjetske prirodne baštine.

NP Plitvička jezera mogu vam pružiti pravi odmor, daleko od buke i stresa svakodnevice. Okolna priroda pruža mir i ljepotu, a u nacionalnom parku vi i vaša djeca uživat ćete otkrivajući visoko drveće u gustim šumama i brojne životinje koje su ovdje našle svoj dom. Odmor upotpunjuje i gastronomska ponuda ovog kraja - pomalo zaboravljena domaća lička kuhinja. Tako možete uživati u ličkoj palenti, gackoj pastrvi, krumpirovim policama, kobasicama s kiselim kupusom, ličkome mrsu, siru škripavcu, hladetini, ličkoj juti, savijačama od jabuka i sira i raznim vrstama rakije. Park ima i odlične biciklističke i pješačke staze na kojima se možete rekreirati i usput uživati u prirodnim ljepotama.

Želite li tijekom svog posjeta Plitvičkim jezerima istražiti i okolne krajeve, uvrstite u svoj plan i nekoliko izleta. Iznenadit će vas speleološki biser - Pećinski park Grabovača i Baraćeve spilje. Ljubiteljima znanosti preporučujemo posjet Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu nedaleko od Gospića, posvećen jednom od najvećih izumitelja svih vremena.

Vožnja biciklom, pješačenje, planinarenje, skijanje

U NP Plitvička jezera ima čak 150 kilometara brdskih putova, koji su raspodijeljeni na četiri uređene biciklističke staze. Staza “Vrpile rock and roll” svojim će vas pastirskim putovima odvesti sve do kršovitog Koreničkog polja, a putovanje možete nastaviti stazom “Po polju”, koja prati rječicu Maticu te vodi do vidikovca s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Mrsinj i Plješivicu. Tu su i staze “Obroncima Plješivice” i “Oko Mrsinja”. Poučnorekreativne staze šumskih ekosustava “Čorkova uvala”, duga 21 km, i “Plitvica”, duga 9 km, obogatit će vaše znanje o šumama i šumskim ekosustavima. Planinarska staza “Medveđak” vodi do tri vrha ovog brda s kojeg se pruža pogled na dio Plitivčkih jezera i područje između Male kapele i Ličke Plješivice.

Planinari mogu krenuti i uređenim stazama koje vode iz Korenice prema Mrsinj Gradu - Poljicama - Krbavici i Buniću te iz Korenice prema Plješivici. Skijaše rekreativce očekuje skijalište Mukinje na 700 metara nadmorske visine. U mjestu Bjelopolje nalazi se uzletna staza za paragliding i zmajare duga 600, a široka 300 metara.

Želite prijaviti greške?