Opasno

Evo zašto pušači ne bi smjeli uzimati betakaroten kao dodatak prehrani

Pušenje
Foto: Thinkstock
08.06.2014.
u 18:00

Stručnjaci preporučuju da ne uzimamo više od 7 miligrama betakarotena kao dodatka prehrani, a pušači bi ga trebali potpuno izostaviti.

Betakaroten je vrlo važan provitamin (organizam ga koristi za sintezu vitamina A) koji treba biti zastupljen u prehrani.

U jednom istraživanju utvrđeno je da uzimanje suplementa u razdoblju od deset tjedana sprječava pojavu sunčevih opeklina. Ipak, većina nutricionista smatra da je bolje iskoristiti ovu tvar iz hrane nego iz dijetetskog dodatka, pogotovo zbog otkrića finskih znanstvenika da betakaroten u obliku suplementa povećava rizik od raka pluća kod pušača.

Zbog toga stručnjaci preporučuju da se ne uzima više od sedam miligrama betakarotena kao dodatka prehrani, a pušači bi ga trebali potpuno izostaviti.

Prirodni izvori

Povećajte unos na siguran način – konzumiranjem dosta žutog i narančastog voća i povrća. U dobre izvore spadaju mrkva, bundeva, breskve, mango i dinje. Zeleno lisnato povrće također je bogato ovim antioksidansom, pa zato jedite što više špinata, brokule, kelja i zelene salate.

>>Ivana Nola: Kožu pripremite i prije odlaska na plažu! Najveće opasnosti prijete djeci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije