PROMO

Fibroadenom - česta dijagnoza prilikom pregleda dojki

poliklinika eljuga (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/8
PR
Autor
PR članak
19.09.2013.
u 08:30

Poliklinika “Eljuga“ tijekom cijelog listopada poklanja brojne popuste na preventivne preglede dojki. Svaki redoviti odlazak na preglede može napraviti razliku da li ćete otkriti bolest u početnoj fazi ili, nažalost, u već poodmakloj fazi

Velika većina žena koje dolaze u ambulantu za pregled dojki imaju posve uredne nalaze te je tada jedina preporuka redovita kontrola u određenim vremenskim intervalima. Svim malađim ženama preporučaju se prvi pregledi dojki već u 20-tim godinama njihova života. Upravo u toj skupini žena česte su pojave fibroadenoma u dojkama. To su benigni (dobroćudni) tumori koji se dijagnosticiraju relativno često, ali – a to je i najvažnije – ne povećavaju rizik od razvoja raka dojke. Fibroadenomi se razvijaju iz lobulusa ili režnjića mliječnih žlijezda kao posljedica povećane osjetljivosti žljezdanog tkiva na ženski spolni hormon estrogen.

- Fibroadenomi obično imaju glatku teksturu i pomični su pod prstima. Hoće li se moći i napipati, ovisi o tome koliko su veliki i gdje su u dojci smješteni. Fibroadenomi su obično bezbolni, ali mogu biti i bolni, osobito predmenstrualno kad su dojke u cijelosti natečenije i osjetljivije.

Fibroadenomi su vrlo česte izrasline u mladih žena, a nije rijedak ni slučaj pojave više fibroadenoma, i to obostrano. Često se razvijaju i tijekom puberteta, pa ih tada zovemo juvenilni fibroadenomi. U toj dobi mogu pokazivati znakova vrlo brzog rasta i postati jako veliki (veći od 5 cm), pa ih zovemo i gigantski fibroadenomi. Ipak, najčešće se javljaju u dobi između 20. i 30. godine života. Uglavnom su konačne veličine do 3 cm. Ima slučajeva pojavljivana fibroadenoma i u kasnijoj dobi - kaže mr. sc. Ljerka Eljuga, dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije i ravnateljica Poliklinike.

Međutim, potreban je velik oprez u slučajevima kad se fibroadenomi javljaju nakon 35. godine života, jer se u toj dobi u dojkama već mogu pojaviti i zloćudni tumori koji su izgledom vrlo slični fibroadenomima!

Dijagnostička obrada se sastoji od ultrazvučnog pregleda dojki kojim se precizno određuje veličina fibroadenoma. Radi preciznije analize strukture fibroadenoma provodi se ili citološka ili patohistološka verifikacija, odnosno potvrđivanje fibroadenoma. U zadnje vrijeme sve se češće izvodi biopsija širokom iglom radi sigurnosti potvrđivanja dijagnoze. “Core” biopsijom, odnosno biopsijom širokom iglom pod kontrolom UZV-a, dobiva se uzorak tkiva za patohistološku analizu na temelju kojeg liječnici mogu odlučiti o daljnim postupcima. Naime, fibroadenomi mogu biti dosta “žilavi“ pa je teško vrlo tankom iglom dobiti dijagnostički vrijedne stanice kojima se može potvrditii dijagnoza.

- Biopsija širokom iglom provodi se u lokalnoj anesteziji. Nakon što anestezija počne djelovati, napravi se mali rez na koži te se širokom iglom koja u sebi sadrži sječivo uzimaju mali uzorci tkiva fibroadenoma. U većini slučajeva fibroadenome ne treba liječiti, tj. uklanjati kirurški. Potrebno ih je samo pratiti i redovito provjeravati njihovu veličinu i izgled, najčešće ultrazvučnim kontrolama – objašnjava mr. sc. Eljuga.

Fibroadenomi koji su jako veliki (pri tome se uzima u obzir ne samo apsolutna veličina fibroadenoma već i relativni odnos veličine fibroadenoma i same dojke), oni koji pokazuju tendenciju brzog rasta ili su postali bolni, a ponekad i iz psiholoških razloga, moraju se ukloniti kirurškim putem.

- U Poliklinici “Eljuga“ nudimo brojne kirurške zahvate, a između ostaloga i odstranjivanje fibroadenoma. Zahvati se izvode pod vodstvom plastičnog kirurga koji je educiran za izvođenje onkoplastičnih i rekonstrukcijskih zahvata na dojci. Fibroadenome možemo ukloniti i u lokalnoj anesteziji ukoliko je to želja pacijentice, a sve zahvate izvodimo poštivajući najviše estetske standarde. Treba naglasiti da nakon takvog zahvata pacijentice napuštaju Polikliniku u vrlo kratkom roku. Mnoge žene prepoznaju prednost u tome da na jednom mjestu mogu obaviti sve - od stručne dijagnoze do kirurškog tretmana – za samo 24 sata – na kraju će mr. sc. Ljerka Eljuga.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?