Šunku u kruhu pecite na 180 stupnjeva oko 60 minuta, odnosno onoliko sati koliko kilograma ima svinjska lopatica koju ste odabrali.
Šunka u kruhu
Sastojci za tijesto/kruh:
1 kg glatkog brašna
2 suha kvasca
20 g soli
malo šećera
vode po potrebi (oko 600-700 ml, ovisno o brašnu, tijesto mora biti kompaktno)
Ostalo:
termički obrađena rolana lopatica
jaje
malo mlijeka
Priprema:
Sve sastojke za tijesto povežite i dobro umijesite. Pokrijte krpom i pustite da se digne. S lopatice maknite mrežicu, operite je i posušite. Tijesto malo razvaljajte, ali ne pretanko, neka ostane deblje. Lopaticu premažite s malo umućenog jajeta s malo mlijeka kako se ne bi odvajala od kruha. Čvrsto je zamotajte u tijesto pazeći da ne ostane zraka te da je tijesto dobro povezano. Prebacite u posudu za pečenje na masni papir tako da je strana gdje se spaja tijesto s donje strane. Premažite ostatkom umućenog jajeta i pecite na 180 stupnjeva oko 60 minuta, odnosno onoliko sati koliko kilograma ima lopatica. Nakon 20 minuta prekrijte aluminijskom folijom da biste spriječili da vam kruh s gornje strane zagori, mora biti lijepe zlatne boje.
Ove rolane lopatice ,šunke ili što god da je koje se prodaju po trgovačkim centrima za 25-30 kuna nemaju nikakve veze sa šunkom.To nije vidjelo ni paca ,dima niti sušenja.Nikakav način pripreme od loše namirnice ne može napraviti dobru namirnicu.Prava domaća šunka ili nešto što je blizu toga košta od 70 kuna na dalje ali vrijedi i jednom godišnje si to možemo priuštiti.Nju kako god pripremio bit će dobra.