Rijetki su koji ne vole gricnuti nešto slatko. Šećer je ukusan i stvara ovisnost pa ne čudi što je potrebna čvrsta disciplina da se zaustavite nakon jednog reda čokolade.
Zašto ne možemo odoljeti slaktišima i što se točno događa u našem mozgu kad jedemo slatko pojasnila je nutricionistica Nicole Avena u videu koji je objavljen na kanalu Ted-ed na YouTubeu.
- Kad pojedete nešto slatko aktiviraju se okusni pupoljci i posebno receptori u mozgu zaslužni za "sustav nagrade". Šećer ima sličan učinak kao i npr. alkohol. Stoga, previše šećera tjerat će vas da ga želite još i još, pojasnila je nutricionistica koja smatra da je ključ u umjerenom uživanju.
Šećer naime povećava razine dopamina koji je odgovoran za osjećaj ugode. No, potroši se brzo i onda želimo više.
>>Kockica čokolade dobra je za učenje, a možete je zamijeniti i suhim voćem