OPREZNO PRI BRANJU

Mnogi misle da je ova biljka jestiva, no sadrži vrlo otrovan alkaloid kolhicin

Rijeka: Prodaja medvje?eg luka, jestive šumske biljke, na gradskoj tržnici
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Ana Hajduk
04.10.2024.
u 14:23

'Štogod je sumnjivo ne brati a pogotovo ne konzumirati! Za svaku pojavu simptoma uvijek zovite 112!!".

Strani državljanin član planinarske grupe prošli petak je na Velebitu pojeo otrovni jesenski mrazovac, zamijenivši ga s medvjeđim lukom, dobio je simptome trovanja te je prevezen Helikopterskom hitnom medicinskom službom s Krka u KBC Rijeka. Pacijent je primljen u Objedinjeni hitni bolnički prijam, u obradi je i trenutno je stabilno.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) kazao je tada da pacijent prilikom primanja nije bio u dobrom stanju te vjerojatno ne bi preživio da nije bilo spašavanja helikopterom, budući da bi zemaljskim putem spasiocima trebalo pet sati da dođu do lokacije i još najmanje toliko da stignu do bolnice s unesrećenim.

VEZANI ČLANCI: 


 

"Grupa planinara, stranih državljana na području južnog Velebita blizu lokacije Miljkovića peć, zatražila je pomoć jer je jedan planinar pojeo biljku jesenski mrazovac koja je slična medvjeđem luku te je došlo do simptoma trovanja - mučnine, povraćanja, malaksalosti, povišene tjelesne temperature te je zatražena pomoć preko 112", rekao je Brozičević. Naglasio je da trovanja mrazovcem nisu rijetkost, ali su češća u proljeće.  

"Kada smo dobili dojavu pozvali sumo našom standardnom procedurom HRZ-a da se iz Divulja krene u helikoptersku akciju, ali zbog loših vremenskih uvjeta nije bilo moguće", rekao je Brozičević. Objasnio je da su zbog hitnosti situacije i nepristupačnog terena, aktivirali tim Helikopterske hitne medicinske službe s otoka Krka i uz nepovoljne uvjete posada je uspjela doći na lokaciju.

GALERIJA: Evo koje su biljke idealne za vas prema vašem horoskopskom znaku

Rijeka: Prodaja medvje?eg luka, jestive šumske biljke, na gradskoj tržnici
1/13

"Srećom blizu unesrećenog bila je mala livada, ali dovoljna da se helikopter spusti i ukrca unesrećenog u helikopter i preveze ga u KBC Rijeka", rekao je pročelnik HGSS-a. U Hrvatskoj raste nekoliko vrsta mrazovca, od kojih je najčešći jesenski mrazovac. Pripada skupini otrovnih ljekovitih biljaka. Raste na vlažnim travnjacima od nizinskih do planinskih područja kopnene Hrvatske, a cvate krajem ljeta cvjetovima sličnima šafranu. Sadrži vrlo otrovan alkaloid kolhicin. HGGS upozorava ljude da budu oprezni pri sakupljanju i konzumaciji šumskih plodova. Brozičević je naglasio da jesenski mrazovac, ljudi često znaju zamijeniti s jestivim medvjeđim lukom.

Iz HGSS-a nakon ovog slučaja odlučili su educirati ljude kako prepoznati ovu biljku i simptome koje uzrokuje. "Biljka mrazovac, lat. (Colchicum autumnale) višegodišnja je zeljasta biljka, visoka 20 – 45 cm, zelenih je listova i cvjeta od kolovoza do studenog, sada po toplijem vremenu i duže. Radi cvijeta koji je sličan šafranu još se naziva: jesenji šafran, jesenski mrazovac, kaćunak, biljni arsenik ili mrazova sestrica. U svim dijelovima biljke nalazi se kolhicin, koji je uzrok trovanja mrazovcem".

VEZANI ČLANCI: 

"Najviše slučajeva trovanja bilježi se u proljetne mjesece, kada je doba branja listova jestivog medvjeđeg luka (srijemuš, lat. Allium ursinum), kojem je list mrazovca sličan te tada dolazi do slučajnih otrovanja. Otrovanje se bilježi u dva vala - 0,5 - 2 h do 12 h nakon unosa (ovisno o unesenoj količini otrova), te nakon 24-72 h nakon unosa. Simptomi su generalni te uključuju: mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, proljevaste stolice. U drugoj fazi javljaju se multiorganska zatajenja: srčano zatajenje, aritmije, zatajenje bubrega i jetre, respiratorni distres, te na kraju nastupa smrt ako se ne liječi otrovanje". 

17.05.2012., Rijeka - Lijecnici Davor Stimac, Kristian Desa, Bozidar Krstulovic i Iva Mesaros Devcic na konferenciji u KBC-u objasnjavaju stanje bolesnika i stetnost otrovne biljke mrazovac. rPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

"U slučaju berbe medvjeđeg luka, savjet obavezno se prije upoznati s izgledom biljke, te brati list po list - listovi mrazovca rastu u spiralnom kupu dok medvjeđeg luka pojedinačno izlaze iz zemlje. Štogod je sumnjivo ne brati a pogotovo ne konzumirati! Za svaku pojavu simptoma uvijek zovite 112!!".

HGSS rasplakao internet: Spasili baku, a ona im darovala buketić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije