Eurozdravlje

Hrvatska na ljestvici zdravlja skočila sedam mjesta

zdravlje
Mišo Lišanin
VL
Autor
Diana Glavina
30.09.2009.
u 19:59

Od 1000 mogućih, naše je zdravstvo postiglo 627 bodova i pokazuje dobre rezultate u kategoriji “prava pacijenata” i “e-zdravlje”, ali su rezultati loši u kategoriji “vrijeme čekanja za liječenje” i “ishodi”.

Na ljestvici europske zdravstvene skrbi Hrvatska se u godinu dana popela čak sedam mjesta. Rezultat je to godišnje ankete koju provodi Indeks potrošnje Eurozdravlja (Euro Health Consumer Index), a koja je predstavljena u Bruxellesu.

U godišnjoj anketi o zdravstvenoj skrbi EU Hrvatska je na 22. mjestu među ukupno 33 zemlje. Nizozemska je drugu godinu za redom na prvom mjestu s rekordnih 875 bodova, slijede Danska, Island i Austrija. Hrvatska se smjestila iza Mađarske, ali je ispred Grčke, Makedonije i drugih susjednih srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja.

Od 1000 mogućih, naše je zdravstvo postiglo 627 bodova i pokazuje dobre rezultate u kategoriji “prava pacijenata” i “e-zdravlje”, ali su rezultati loši u kategoriji “vrijeme čekanja za liječenje” i “ishodi”. - Hrvatska je mnogo otvorenija s informacijama u zdravstvenoj skrbi te postiže vrlo dobre rezultate u segmentu “vrijednost za novac” koja prikazuje realnost - rekao je direktor istraživanja dr. Arne Björnberg.

Indeks potrošnje Eurozdravlja postao je standardna mjera za europsku zdravstvenu skrb, a obuhvaća ljestvicu 33 nacionalna europska sustava zdravstvene skrbi s ukupno 38 pokazatelja u šest kategorija: prava i obavijest pacijenata, e-zdravlje, vrijeme čekanja, ishodi, dostupnost medicinske službe i dostupnost lijekova.

Ključne riječi

Komentara 1

DY
dy
09:02 01.10.2009.

Sad će zlobnici vjerojatno reći da milinović nema nikakve veze sa ovim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?