na visokom 6. mjestu

Hrvatski muškarci uvršteni u top 10 u svijetu, a kategorija u kojoj su se našli mogla bi vas iznenaditi

Sunčan dan u Splitu
Zvonimir Barisin/PIXSELL
10.10.2024.
u 11:30

Genetika igra primarnu ulogu, ali elementi načina života kao što su prehrana, razina stresa i izloženost zagađivačima iz okoliša također doprinose.

Muška ćelavost utječe na milijune muškaraca diljem svijeta, a češća je u određenim regijama nego u drugima. Medihair, vodeća platforma za tretmane gubitka kose s više od 100.000 mjesečnih korisnika, nedavno je proveo globalno istraživanje kako bi otkrio koje su zemlje najviše pogođene gubitkom kose kod muškaraca. Prema studiji, zapadne zemlje dominiraju na ljestvici gubitka kose kod muškaraca, piše Croatia Week

Prve tri zemlje u svijetu s najvećim postotkom ćelavih muškaraca su Španjolska (44,50%), Italija (44,37%) i Francuska (44,25%). Sjedinjene Države i Njemačka također su ušle u top pet, a Hrvatska je zauzela 6. mjesto (41,32%).

VEZANI ČLANCI: 

Iako su zapadne zemlje vodeće na popisu, istraživanje također naglašava da je ćelavost muškaraca globalni problem. Zemlje iz svake regije pojavljuju se u prvih 20, što dokazuje da gubitak kose pogađa muškarce bez obzira na geografsko područje.

Od Azije do Južne Amerike i Bliskog istoka do Afrike, muška ćelavost je široko rasprostranjena bolest. Brazil i Argentina, na primjer, pokazuju visoke stope ćelavosti u Južnoj Americi, dok Japan i Indija predstavljaju Aziju na globalnoj ljestvici. Bliskoistočne nacije Saudijske Arabije i UAE također se pojavljuju, kao i Južna Afrika i Egipat. Uključivanje Rusije dodatno pokazuje da to nije ograničeno na specifične klime ili kulturne stilove života; nego da je to to globalni problem koji utječe na različite populacije.

VEZANI ČLANCI: 

Razlike u postotku gubitka kose kod muškaraca među zemljama mogu se pripisati nekoliko čimbenika. Genetika igra primarnu ulogu, ali elementi načina života kao što su prehrana, razina stresa i izloženost zagađivačima iz okoliša također doprinose. U nekim zapadnim zemljama gubitak kose često je povezan s visokom razinom stresa i modernim, brzim načinom života s kojim se susreću mnogi muškarci, kažu iz Medihaira.

Top 20 najćelavijih zemalja svijeta u 2024. godini: 

  1. Španjolska
  2. Italija
  3. Francuska
  4. Sjedinjene Američke Države
  5. Njemačka
  6. Hrvatska
  7. Kanada
  8. Češka
  9. Australija
  10. Norveška
  11. Novi Zeland
  12. Velika Britanija
  13. Turska
  14. Meksiko
  15. Saudijska Arabija
  16. Irska
  17. Švicarska
  18. Rusija
  19. Ujedinjeni Arapski Emirati
  20. Mađarska

Komentara 3

Avatar Đovak Noković
Đovak Noković
13:07 10.10.2024.

Izgleda Cevka ne čita štampu? Stalno dovlači nekoga s istoka ? I nije što ga sebi dovlači nego i nama na male ekrane. Bem ti takvog žirija, kao da nema hrvatskih muzičara koji mogu tu lovu pospremit u džep?

VE
vecehe
12:34 10.10.2024.

Hrvatice su uvijek volile celavce, cudi me da nismo i 1 na svijetu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije