Oprezno na suncu

I dječje oči zaštitite sunčanim naočalama

'suncane_nnn_ziv_030511'
Foto: ''
1/5
04.05.2011.
u 15:05

Nabavite djetetu naočale s kvalitetnom lećom i od savitljiva materijala – nisu nužno skupe

Na plaži, igralištu ili na ulici tek poneko dijete vidjet ćemo kako nosi sunčane naočale, a i među njima, osobito kad je riječ o maloj djeci, ima ih s jeftinim naočalama živih boja kupljenih na kakvu štandu. Roditelji i dalje uvelike zanemaruju važnost nošenja sunčanih naočala kad su djeca posrijedi, a njima su one i potrebnije! 

Očna leće u djece se još izgrađuje pa je osjetljivija od leće odraslih i upija mnogo više sunčevih zraka od leća odraslih, upozoravaju stručnjaci. 

Primjerice, dječja očna leća upija i do 90 posto UV zračenja, a u odrasle je osobe to desetak posto. 

– UVA i UVB zrake mogu ozlijediti rožnicu, a pod većim utjecajem sunca nastaje suhoća oka. Dulja izloženost UV zračenju može uzrokovati degeneraciju makule (područja na kojem se stvara slika), a prema nekim spoznajama, može oštetiti i očnu leću, odnosno uzrokovati mrenu. To, doduše, nije pouzdano dokazano, ali nije ni pobijeno. Kako je i dječja koža mnogo osjetljivija od kože odraslih, pod UV zrakama može stradati koža kapka, primjerice, pa se poslije mogu pojaviti tumori – objašnjava optometrist Livio Svržnjak iz Poliklinike Kraljević. Napomenuo je kako se refleksija sunčanih zraka povećava na moru, snijegu i sl., pa je važno da su naočale i polarizirane, što znači da će poništiti tu refleksiju. 

– Nije dobro olako kupovati djeci naočale sa štanda, uostalom kao ni odraslima. One nemaju dovoljnu UV zaštitu, a njihove leće znaju imati malu dioptriju pa mogu uzrokovati glavobolju. Osim toga, ako je staklo zakrivljeno, može nastati prizma-efekt. Stoga loše sunčane naočale mogu više štetiti nego koristiti – zaključuje L. Svržnjak.

S placa

Često imaju nedostatnu UV zaštitu i leću loše kvalitete, čak i s dioptrijom, pa njihovo nošenje može izazvati glavobolju – lošije je s njima nego bez ikakvih!

Chicco

Chicco dječje naočale imaju kvalitetnu UV zaštitu i leće su im polarizirane – odbijaju refleksiju sunčevih zraka od vode, snijega, stakla i sl.

Bearfoot

Bearfoot naočale za djecu imaju UV zaštitu, ali leća im nije kvalitetna pa nisu za stalno nošenje; plastika im je kruta i lako se mogu slomiti

Sun dance

SUN DANCE naočale imaju 100-postotnu UV zaštitu, anatomski su prilagođene nošenju na dječjoj glavi i prihvatljiva su zaštita od sunčevih zraka

Ključne riječi

Komentara 6

AN
Ana33
15:48 04.05.2011.

Romana, sramoto jedna! Zar ti nisi upoznata o štetnosti naočala za djecu?! Fuj!

QQ
qqq
15:48 04.05.2011.

Naočale za sunce se nose jedino kad osječate smetnje, a vozite auto ili radite neki drugi osjetljiv posao.

QQ
qqq
15:55 04.05.2011.

ovo je plaćeni oglas, jadno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije