Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodno lijepa

I prirodna kozmetika briše bore s lica

mary novosel
Marko Lukunić/Pixsell
06.05.2010.
u 09:37

Mary Novosel, Australka s hrvatskom putovnicom, ima 150 jeftinih rješenja za njegovan izgled.

Već po navici po novu kremu za lice, vosak za depilaciju ili mlijeko za tijelo skoknut ćete u prvu prodavaonicu i kupiti skupocjene proizvode često ne obraćajući pažnju na sastojke. No, jeste li znali da sve te proizvode možte napraviti u vlastitoj kuhinji? Iako zvuči nevjerojatno, Mary Novosel, Australka s hrvatskom putovnicom, u svojoj knjizi pokazuje koliko je to jednostavno, jeftinije i zdravije. “Prirodno lijepa” je priručnik za izradu prirodne kozmetike koji donosi više od 150 recepata za kozmetičke pripravke bez štetnih kemijskih sastojaka koji se nalaze u svakom industrijskom proizvodu.

Krema koju možete jesti

- Prirodna kozmetika u Hrvatskoj nije zastupljena, a znatno je jeftinija i učinkovitija od industrijske. Nema nikakvih konzervansa, pa joj je jedina mana što nije trajna. Ali može se pojesti - uz smiješak ističe Mary koja je zbog ljubavi prema suprugu, Hrvatu, napustila Austarliju i došla živjeti u Zagreb. Brzo se privikla na klimu i ljude, a svojim radom pokušava educirati što veći broj žena da se okrenu ekološkoj varijanti njege.

- Budući da znate sve sastojke, mogućnost za pojavu alergija je minimalna. Prirodna kozmetika pomlađuje kožu i ne može joj naštetiti - objašnjava Mary koja je svoju završenu školu za aromaterapeuta iskoristila kao temelj za svoju knjigu.

Osim toga, dok o industrijskoj kozmetici možemo postati doslovno ovisni, kod prirodne nema opasnosti.

- Na industrijske proizvode koža se "navuče", pa ih stalno trebamo, a nema poboljšanja. Kozmetička industrija je marketinški jaka, pa većina ljudi koristi te proizvode.

Što manje mirisa

Čak niti kozmetika koja se prodaje kao prirodna, često nije takva, jer u Hrvatskoj ne postoji zakon o prirodnoj kozmetici. Prilikom kupnje različitih krema žene često odlučuju koju će kupiti na temelju mirisa, što je pogrešno.

- Prirodna krema često nema ugodan miris zbog maslaca. Mirisi u kremama su dodaci, zavaravju i ne treba nikad kupovati prema mantri “slijediti nos”. Ako pročitate deklaracije (a znate što znače), brzo ćete odustati od mnogih proizvoda - upozorava Mary te dodaje:

- Sve su žene lijepe, samo su nas drugi reklamama uvjerili da nismo. Trebamo vjerovati sebi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije