Sastojci:
- 1 mrkva
- ½ luka
- 1-2 režnja češnjaka
- žlica maslinovog ulja
- 1 konzervirano leće ili 50 g suhe crvene leće
- 50 g suhih sojinih ljuspica
- 250 ml pasirane rajčice
- malo šećera
- sol
- svježi ili sušeni peršin i bosiljak
- bosiljak
- papar
Priprema:
Očistiti i narezati na sitne kockice luk i češnjak. Mrkvu oguliti i naribati. Na ugrijanu tavu dodajte žlicu maslinovog ulja te zatim luk i češnjak. Malo posoliti. Dinstati na laganoj vatri dok ne požute te zatim dodati mrkvu. Ako se koristi suha crvena leća, treba je oprati pod mlazom vode i dodati k povrću. Dodati vode koliko je potrebno da se prekrije piće kuha oko 15 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Ako se koristi leća iz konzerve, tada mrkvu dinstati otprilike 5 minuta uz stalno miješanje. Po potrebi dodati malo vode.
Nakon što je mrkva omekšala, dodajte leću iz konzerve. Leći i povrću dodati suhe sojine ljuspice te pasiranu rajčicu.
Ako je potrebno, dodajte još vode. Tekućina mora potpuno prekrivati sojine ljuspice.
Dodati začine – prstohvat šećera, pola žličice soli te ostale začine po ukusu (papar, peršin, dalmatinski začini – bosiljak, origano majčina dušica, chilli…). Dobro promiješati te ostaviti da se kuha na laganoj vatri oko 10 minuta. Povremeno miješati te po potrebi dodati još vode. Bolonjez je gotov kada su sojine ljuspice i leća potpuno mekani. Poslužite uz tjesteninu, rižu ili rezance od povrća.
Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka: