Sorbet nazivaju i 'lažnim sladoledom', a zapravo je brzi osvježavajući desert koji se priprema od voća, pirea od voća, voćnog soka, u kojega će neki dodati i koju kap alkoholnog pića ili voćnog likera.Taj zamrznuti desert po mnogima je dostojna zamjena obožavanom sladoledu, naročito onima koji paze na kalorije – ali s bitnom razlikom – ne sadrži mliječne masnoće, dok se količina šećera, odnosno šećernog sirupa može prilagoditi ili potpuno izbjeći.
Vjeruje se da su stotinama godina prije Krista azijske kulture pripremale preteču sorbeta u obliku drobljenog leda i raznih aroma, a ta se praksa nastavila i u Egiptu gdje su faraoni gostima nudili šalicu leda pomiješanu s voćnim sokovima. "Službeno", prva osoba koja je zabilježila recept za sorbetto (sorbet) u 1600-ima bio je čovjek po imenu Antonio Latini koji je radio za španjolskog potkralja u Napulju. Voće s visokim udjelom pektina (bobičasto voće, koštunjavo voće i grožđe) ili vlakana (mango, kruške i banane) čini posebno kremasti sorbet koji je približan teksturi sladoleda.
Za najjednostavniju i najzdraviju varijantu dovoljna će biti i samo tri sastojka – svježe voće, nekoliko žlica vode i malo limunova soka.
Sorbet od limuna s pjenušcem
Sastojci:
• 120 g šećera
• 200 ml vode
• 200 ml limunova soka
• pjenušac
Priprema:
Zagrijte šećer i vodu uz lagano miješanje. Ohladite i dodajte iscijeđeni limunov sok te stavite u zamrzivač otprilike tri sata. Od dobivene smjese oblikujte kuglice, stavite ih u čaše i zalijte pjenušcem. Ukrasite kriškom limuna i mentom.
U posebnom prilogu Sladoled,osvježite se uz recepte za domaće sladolede. Čokolada i vanilija u uvijek in, ali isprobajte i sladoled u kroasanu, kremasti sorbet, ili veganski sladoled - uz čak 30 ideja uživajte bez kompromisa! Posebni prilog Sladoled potražite u srijedu 31. srpnja na dar uz Večernji list.