Opasno!

Istraživanje pokazalo: Torbice su pravo leglo bakterija!

Shuttershock
20.07.2024.
u 11:00

Britansko istraživanje sa Sveučilišta Metropolitan u Londonu pokazalo je da kožne torbice kriju najviše bakterija, jer je njihova površina idealna okolina za razmnožavanje. Od predmeta koji se nalaze u torbicama, 'najopasniji' je – krema za ruke. Naime, znanstvenici su otkrili da krema za ruke koja stoji u torbici, ima više bakterija po sebi, nego prosječna zahodska školjka.

Osim toga, oko 20 posto ispitanih torbica na sebi ima dovoljno bakterija da bi se mogle klasificirati kao – opasne za zdravlje. Primjerice, jedna od torbica za šminku, koju su podvrgnuli laboratorijskom istraživanju, bila je stara samo šest mjeseci. Mikrobiolozi su samo na vanjskom dijelu torbice pronašli salmonelu, virusnu bakteriju koja uzrokuje upalu pluća, infekciju urinarnog trakta, meningitis, proljev...

Vlasnica te torbice za walesonline.co.uk rekla je kako je bila šokirana rezultatima. 'Mislila sam da se dovoljno brinem o tome. Čistim sve svoje četkice za šminku, no od sada ću to činiti i češće...'

“Torbe su u doticaju s rukama i drugim površinama, pa je rizik prijenosa bakterija na njih - visok, pogotovo jer se torbice rijetko čiste. Jednom kad se bakterije nađu na torbi, vrlo se lako mogu prenijeti na druge površine putem ruku”, objasnio je Peter Barratt iz Initial Washroom Hygiene, tvrtke za čišćenje ureda u Velikoj Britaniji.

Jedna druga čupava torbica od krzna, koju su testirali u sklopu istraživanja, pokazala se pozitivnom također na salmonelu, bakteriju i viruse povezane s meningitisom, bakteriju koja je uzročnik 29 posto bolničkih infekcija, te Klebsiella pneumonia, koja uzrokuje opasnu upalu pluća. U isto vrijeme provedena je i anketa, koja je pokazala da više od trećine žena (36 posto) nije nikada čistilo svoju torbicu, a čak 57 posto njih ima istu torbicu godinama.

1/5

Emma Leslie, urednica s escentual.com, koja je provela istraživanje, rekla je kako ženama uopće ne pada na pamet da su njihove torbice pune bakterija. “Jako puno torbica bile su pozitivne na salmonelu, iznutra i izvana. Istraživanje nas je iznenadilo i pokazalo kako ovdje postoji stvarno veliki zdravstveni problem.'

Stručnjaci kažu kako biste torbice trebali čistiti antibakterijskim maramicama najmanje jednom mjesečno, a dodaju kako su čupave krznene torbice, idealno mjesto za množenje bakterija.

Dečko uvjeren da je alergičan na svoju djevojku!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije