Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno

Iz šlapa i sandala ste 'uletjeli' u čizme? Evo što kažu podijatri, zašto nastaju žuljevi i kako ih spriječiti

Shuttershock
29.09.2022.
u 16:30

Kako biste spriječili žuljeve, nosite čizme koje vam savršeno pristaju i dok hodate i zaštitite se od znoja sintetičkim ili vunenim čarapama, savjetuju podijatri.

Ako tražite savršene jesenske čizme koje možete nositi u svim prilikama, ključna je naravno udobnost pa je podijatrica dr. Saylee Tulpule iz Foot and Ankle Specialists objasnila zašto čizme ponekad uzrokuju žuljeve i kako ih spriječiti.

Jedan od najčešćih uzroka žuljeva su čizme koje na prvu dobro pristaju, no u hodanju baš i ne, kaže Tulpule, a kako biste to izbjegli, savjetuje da cipele nikad ne kupujete online već da ih isprobati u trgovini gdje ih možete prošetati prije kupnje.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

"Većina je žuljeva uzrokovana vlagom i trenjem na mjestima gdje čizma ili čarapa trljaju o stopalo", dodala je i objasnila da su žuljevi mali džepovi tekućine koji se stvaraju u vanjskim slojevima kože.

- Kako biste ih spriječili, nosite čizme koje dobro pristaju i zaštitite se od znoja sintetičkim ili vunenim čarapama. Možete se dodatno potruditi tako da se posavjetujete s podijatrom kako biste saznali svoj tip stopala (ravno stopalo, stopalo visokog luka ili pravilno stopalo) - rekla je podijatrica za Huff Post.

Čarape također čine razliku

Ipak, stručnjaci savjetuju izbjegavanje pamučnih čarapa jer one mogu zadržati vlagu i uzrokovati žuljeve od trenja, a preporučuju korištenje materijala koji upijaju vlagu; poput vune ili sintetičkih vlakana, npr. najlona.

- Ako su vam stopala sklona znojenju, preporučujem i korištenje upijajućih pudera - kaže Tulpule.

Odabir debljih čarapa također može spriječiti stvaranje žuljeva pa možete potražiti čarape povećane gustoće ili s podstavom duž točaka pritiska, kako bi se smanjilo trenje u područjima sklonim žuljevima.

Razgazite nove čizme

"Iako je primamljivo odmah u njima izaći, malo strpljenja će smanjit šanse za bolne žuljeve", napominje Tulpule koja tako preporučuje da se nove čizme po 30 minuta dnevno tjedan dana prvo nose po kući.

Odjeća vam zaudara na vlagu kada je sušite unutra? Isprobajte četiri savjeta stručnjaka da to spriječite!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije