Tiramisu je uvijek dobra ideja, svi ga vole jer je sočan, pun kreme i brzo se priprema. Ovih dana igramo se s jesenskim motivima u kuhinji pa vam, nakon tiramisua s kestenima, darujemo recept gastroblogerice Sandre Rončević, davno objavljen u magazinu Slano & slatko, s kojim ćete jednako oduševiti ukućane i goste.
Tiramisu s pečenom bundevom
Za podlogu:
400 g piškota (savoiardi)
0,5 litre crne kave
1 dl amaretto likera ili ruma
1 žličica cimeta
Za kremu:
350-400 g pečene muškatne bundeve pretvorene u pire
250 g mascarpone sira
200 ml slatkog vrhnja (za šlag)
1 žličica kardamoma
2 žumanjka
2 velike žlice šećera
2 vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)
Za posipavanje:
1 pakiranje amaretti keksa ili gorki kakao
Priprema:
Skuhajte kavu (espresso, turska ili nescaffe, onu koju najviše volite), pustite je da se ohladi. Kad se kava ohladila, izlijte je širu posudu, dodajte joj žličicu cimeta, amaretto ili rum te promiješajte. Neka odstoji do trenutka umakanja piškota.
Napravite kremu: odvojite 2 žumanjka od bjelanjaka (bjelanjke sačuvajte za nešto drugo), šećer, vanilin šećer (ili pastu od vanilije) i umutite mikserom u pjenastu smjesu. Nakon što ste dobro umutili, u smjesu dodajte žličicu kardamoma i pire od bundeve pa sve dobro izmiješajte, potom dodajte mascarpone i mutite mikserom dok se smjesa ne sjedini.
NAPOMENA: žumanjke možete termički obraditi tako da ih kratko tučete sa šećerom na pari.
U drugoj posudi slatko vrhnje mikserom umutite u šlag. Tako napravljeni šlag dodajte smjesi od bundeve, jaja i sira pa kuhačom ili silikonskom špatulom dobro izmiješajte. Nemojte više mutiti mikserom.
Pripremite kalup ili vatrostalnu posudu u koju ćete slagati kolač: piškote podijelite na dva jednaka dijela (za dva sloja) pa krenite sa slaganjem tako da svaku piškotu umočite u pripremljenu kavu (pazite da ih ne razmočite) pa ih slažite u dva reda dok ne potrošite prvu polovicu. Na tako posložene piškote stavite jedan dio kreme i dobro poravnajte. Pa ponovite s drugim slojem piškota koje složite po nanesenoj kremi. Kad ste završili sa piškotama, premažite ih preostalom kremom.
NAPOMENA: tiramisu možete slagati i u zdjelu pa vaditi žlicom, a možete ga slagati i u manje zdjelice ili čaše.
Na kraju cijeli kolač dobro pospite prahom gorkog kakaa ili mrvljenim amaretti keksima i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.