Svako toliko popularni britanski kuhar objavi neki kulinarski savjet ili recept, a na tisuće vjernih obožavatelja s društvenih mreža pohrli u svoje kuhinje isprobati njegovu ideju; a tako je bilo i nedavno kad je Jamie Oliver na svom TikTok profilu otkrio kako savršeno ispeći krumpir.
Oliver je tada podijelio i korak za koji kaže da ga mnogi ljudi zaborave napraviti, a koji on naziva ključnim ako želite da vam krumpiri budu savršeno pečeni - hrskavi izvana, a mekani iznutra.
.Svoj je video Oliver nazvao '11/10 recept za pečeni krumpir', a u njemu objašnjava:
“Prvo sam krumpir skuhao u slanoj kipućoj vodi, oko 10 minuta.“
@jamieoliver 11/10 #roastpotato recipe 🔥 #potato #potatoes #roast #roastpotatoes #roasties #foodtiktok #sundayroast #roastdinner #budgetfriendly #savingmoney ♬ Sunny Day - Ted Fresco
Nakon toga ga, kaže, treba procijediti i dobro 'protresti' u cjedilu pa dodati žlicu ulja i par kapi vinskog octa.
Tada je krumpir spreman za pećnicu gdje se na 180 °C peče otprilike 50 minuta.
Za 40 minuta Jamie vadi pladanj iz pećnice i s gnječilicom nježno pritisne svaki krumpir, da se rastvori.
“Svaki krumpir pritisnite pa ih vratite unutra na još deset minuta.“, rekao je, a njegov je video u par dana prikupio nevjerojatnih 477,1 tisuća pregleda.
"Da, i ja to radim!", napisao je jedan TikTok korisnik, a mnogi su odmah odlučili isprobati novi trik 'golog kuhara'.
Kuharica tvrdi da pogrešno čistimo dasku za rezanje: Ima trik za uklanjanje nečistoća i bakterija!
Savršen krumpir je onaj koji ne izazove lučenje inzulina i proizvodnju tjelesne masti i ujedno pokrene još jedan korak prema inzulinskoj rezistenciji i dijabetesu tipa 2. Dakle, nema savršenog krumpira, tjestenine niti kruha. Svaki deseti stanovnik možda može podnijeti ugljikohidrate, ostali marširaju prema inzulinskoj rezustenciji, dijabetesu i dakako kardiovaskularnim bolestima (povišeni trigliceridi). Liječnici i kuhari najpozvaniji su davati savjete o prehrani za dugovječnost, a najmanje znaju o tome (što ih ne sprječava da i dalje daju svoja mišljenja). Prilično besmisleno, a onima koji to ne znaju, i prilično opasno.