sezona na vidiku

Prve šparoge već su na tržnicama: Iskoristite ih u ovim odličnim receptima istarskog restorana San Mauro

David Ružić
09.03.2023.
u 14:18

Sezona divljih šparoga uskoro će i „službeno“ početi, a kako su nam na raspolaganju svega nekoliko mjeseci u godini valja ih iskoristiti. Da autohotne istarske kuhinje nema bez šaproga, dobro je poznato, pa smo recepte za jela s ovom božanstvenom namirnicom potražili u restoranu San Mauro.

Obitelj Sinković, koju čine bračni par Libero i Dora te njihovi sinovi Patrik i Sergej, plemićka je obitelj koja, prema pisanoj povijesti, datira još iz daleke 1656. godine. Sve do današnjih dana uspješno su održali tradiciju proizvodnje grožđa, vina, rakije, ulja, voća i povrća te ratarskih kultura. Njihov Agroturizam San Mauro mjesto je na kojem će istinski hedonisti znati cijeniti činjenicu da sva čula moraju aktivirati kako bi užitak bio potpun. Djelić te ljepote možete stvoriti i na svom tanjuru prije nego se odlučite na posjet ovom jedinstvenom mjestu.

Foto: David Ružić

Krem-juha od divljih šparoga

Sastojci:

  • 200 g svježih šparoga
  • 50 g krumpira
  • 300 ml vode
  • sol
  • maslinovo ulje
  • malo brašna

Foto: David Ružić

Priprema:

Šparoge operite, očistite, narežite na trećine i stavite kuhati u vruću vodu (u kojoj ste prethodno kuhali tvrđi dio šparoga kako biste dobili temeljac) s komadićima oguljenih krumpira, koju ste začinili s 2 žličice soli. Kuhajte oko 15 minuta. Vrhove šparoga izvadite i stavite na stranu, a preostale šparoge s krumpirom izmiksajte štapnim mikserom. Stavite da se dalje kuha na laganoj vatri. Da zgusnete juhu, u manjoj zdjelici pomiješajte malo vode, maslac i 1 žlicu brašna. Kad požuti, dodajte u vruću juhu. Začinite s malo papra i dodajte vrhove šparoga. Juhu dodatno ukrasite kockicama svježe preprženog kruha.

Foto: David Ružić

Ravioli punjeni sirom u umaku od divljih šparoga s pršutom à la Julienne

Sastojci za raviole:

  • 400 g brašna
  • 5 jaja
  • 100 g svježeg sira pomiješanog s parmezanom
  • sol
  • voda
  • ulje

Sastojci za umak:

  • 100 g sjeckanih blanširanih šparoga
  • malo vrhnja za kuhanje
  • malo kravljeg masnog topljenog sira

Priprema:

Najprije s pomoću vilice razmutite 4 jaja. U brašnu napravite udubinu i stavite jaja u sredinu. Malo posolite i dodajte žlicu ulja. Tijesto umijesite pa omotajte u prozirnu kuhinjsku foliju da odmori. Za nadjev pomiješajte 1 jaje i 100 g mješavine sira. Razvaljajte tijesto na debljinu oko 2 mm uz pomoć stroja za tjesteninu. Izrežite tijesto na pravokutnike veličine 4 x 5 cm i na sredini svakog stavite hrpicu nadjeva. Zatvorite raviol. Kuhajte raviole 13 minuta, stavite ih u tavu sa šparogama i vrhnjem i držite na laganoj vatri 2 minute. Servirajte na tanjur s malim komadićima pršuta à la Julienne koji će izvrsno poslužiti kao dekoracija, a njegova slanoća odlično se sljubljuje s gorčinom od šparoga.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije