DOBRO JE ZNATI

Jedenje kivija poboljšava raspoloženje, tvrdi novo istraživanje

Shutterstock
26.09.2022.
u 12:31

U studiji iz 2013. godine, studenti su svojoj prehrani dodali pola ili dva kivija dnevno, a rezultati su pokazali da su oni u skupini koja je jela dva kivija dnevno, imali poboljšano opće raspoloženje

Često odlučujemo koja je hrana za nas najzdravija na temelju njezinog profila hranjivih tvari i utjecaja na različite fizičke čimbenike, poput jačanja imunološkog sustava i održavanja zdravlja crijeva. Međutim, postoje mnoge namirnice za koje se ne zna koliko zapravo dobro utječu na naše zdravlje, a jedna od njih je - kivi. Kako piše Mind Body Green, istraživanje je pokazalo da jedenje kivija može čak poboljšati raspoloženje.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:

1/10

U studiji iz 2013. godine, studenti su svojoj prehrani dodali pola ili dva kivija dnevno, a rezultati su pokazali da su oni u skupini koja je jela dva kivija dnevno, imali poboljšano opće raspoloženje. Točnije, na kraju studije primijećeno je smanjenje ukupnih poremećaja raspoloženja, tj. mjera ukupnog negativnog raspoloženja, i povećanje snage, odnosno energije i entuzijazma. No, ima smisla zašto bi kivi, koji je bogat vitaminom C, mogao imati povezanost s boljim raspoloženjem. 

U drugoj studiji iz 2018. godine, objavljenoj u časopisu Antioxidants, istraživači su pronašli značajnu povezanost između stanja raspoloženja sudionika i statusa vitamina C. Radi se o tome da se vitamin C nalazi u visokim koncentracijama u mozgu. Neuroni i glija (mrežna stanica koja podržava živčani sustav) oslanjaju se na odgovarajuću i reguliranu apsorpciju i prijenos vitamina C. Vitamin C je također važan za sintezu neurotransmitera, uključujući norepinefrin, koji ima ulogu u regulaciji raspoloženja. 

U jednom kiviju je oko 130 miligrama vitamina C, što znači da je svaki sudionik koji je jeo dva kivija dnevno konzumirao oko 260 miligrama vitamina C svaki dan. No, osim toga, kivi ima i druge zdravstvene dobrobiti. Dobar je za zdravlje srca i probavni sustav, štiti dišni sustav, te doprinosi lijepoj i zdravoj koži. 

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije