Tikvice su povrće koje ima tendenciju da poprimi okus ostalih sastojaka s kojima se kombinira. Uobičajeni je sastojak u slanim jelima, ali mnogi ljudi ne znaju da mogu biti i ukusan, zdrav sastojak koji je dio raznih pekarskih proizvoda. Ovaj popularni kruh dovoljno je ukusan da zaslužuje svoj dan za proslavu: Nacionalni dan kruha od tikvica.
Čini se da su se tikvice, kako su danas poznate, razvile relativno nedavno, negdje oko kasnih 1800-ih, u Italiji, premda neki izvori kažu da je još nekoliko tisuća godina prije postojao i u Meksiku, prenosi Days of the year. Čini se da je tikva preko talijanskih imigranata stigla do Sjedinjenih Država i ostatka svijeta, a danas mnoge zemlje i kulture imaju jela s ovim svestranim povrćem.
VEZANI ČLANCI:
Budući da su tikvice plodno povrće, uzgajivači su tražili načine da je uklope u sve pa je tako nasrao i kruh od tikvica, negdje u 19. stoljeću.Tikvica ili ljetna tikva je običnozelene do tamnozelene boje, a može biti i tamno žuta i oblika velikog krastavca.
Većina recepata koji koriste tikvice zahtijevaju da se naribaju prije nego što se umetnu u tijesto, a bogate su vlaknima, imaju malo ugljikohidrata i prepune su vitamina, antioksidansa i minerala. Za pravu proslavu Međunarodnog dana kruha od tikvica, isprobajte ukusan recept koji donosi Simply Recipes.
Sastojci:
- 310 g do 425 g naribane svježe tikvice
- 170 g maslaca, otopljenog
- 390 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žličice cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 270 g šećera
- 2 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 100 g nasjeckanih pekan oraha ili oraha, po želji
- 120 g sušenih brusnica ili grožđica, po želji
VEZANI ČLANCI:
Priprema:
Naribane tikvice stavite u cjedilo iznad zdjele da se ocijedi višak vode. Ako vam se čini da je ribana tikvica suha, poškropite je vodom u cjedilu, a zatim pustite da se ocijedi.
Zagrijte pećnicu na 175°C. Premažite maslacem dvije posude za kruh. U velikoj zdjeli snažno pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, đumbir i mljeveni muškatni oraščić.
U drugoj velikoj zdjeli umutite šećer, jaja i vaniliju. Umiješajte ocijeđene naribane tikvice, a zatim i otopljeni maslac.
Dodajte brašno, trećinu po trećinu, u smjesu, miješajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte orahe i sušene brusnice ili grožđice, ako ih koristite.
Podijelite tijesto na jednake dijelove između kalupa za kruh. Pecite 50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite u posudama 10 minuta. Okrenite na rešetke da se dobro ohlade.
Kuhar otkrio dva predmeta koja uvijek trebate imati u svojoj kuhinji: Bez toga ne možete!