Za kolače poput ovog jednostavnog biskvita uvijek birajte sočnije i slađe trešnje, a bakin savjet je – ostavite koštice u trešnjama jer će tako kolač biti sočniji.
Bakin biskvit s trešnjama
Sastojci:
180 g brašna
80 g šećera + jedna velika žlica za posipanje
prašak za pecivo
malo korice limuna za aromu
2 jaja
vanilija
4 velike žlice mlijeka
125 g jogurta
85 g maslaca, rastopljenog
300 g trešanja
¼ šalice suncokretova ulja
Priprema:
U zdjeli izmiješajte brašno i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom te im dodajte naribanu koricu limuna, vaniliju te, polako miješajući, dodajte ulje. Miksajući na nižoj brzini dodajte jogurt i mlijeko te trećinu brašna, a zatim i ostatak brašna te izmiješajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka. Polovicu opranih trešanja, kojima ste prethodno uklonili koštice (možete ih i
ostaviti), uvaljajte prvo u brašno te ih onda ubacite u tijesto jer ćete tako spriječiti da trešnje potonu na dno. Smjesu istresite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup te na vrh dodajte drugu polovicu trešanja. Silikonskom špatulom lagano izravnajte smjesu te pospite jednom žlicom šećera. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-45 minuta.