Mnogi ljudi groze se od pomisli na samostalno pečenje kruha, bilo zbog toga što smatraju da domaćem kruhu treba puno vremena i pažnje ili se možda boje neuspjeha. Najveći krivac njihovom zgražanju je kvasac. On potiče prirodnu fermentaciju kruha te mu daje laganu i prozračnu teksturu, ali stvar se može olakšati korištenjem sode bikarbone umjesto kvasca.
Pogledajte hit recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:
Beskvasni kruh napravljen sa sodom bikarbonom sve je popularniji, pogotovo kod mladih ljudi koji sve žele brzo gotovo. U Velikoj Britaniji postao je toliko popularan da ima i vlastiti naziv- soda bread, a sve zbog toga što je izuzetno lagan za napraviti i vrlo brzo gotov.
Za pripremu ovog brzinskog kruha, na svakih 500 grama glatkog brašna, potrebno je dodati jednu i pol žličicu sode bikarbone, jednu žličicu šećera, jednu žličicu soli te 450 mililitara fermentiranog mliječnog proizvoda, poput kiselog mlijeka, jogurta, kefira ili mlaćenice. Fermentirani mliječni proizvodi će kruhu poboljšati aromu i okus, a u reakciji sa sodom bikarbonom utjecat će na volumen i teksturu kruha.
Pripremu započnite prosijavanjem brašna te u njega dobro umijesite sodu bikarbonu, sol i šećer. Zatim dodajte fermentirani mliječni proizvod i njega dobro umijesite žlicom ili kuhačom. Nakon što se tijesto krene lijepo oblikovati, prebacite se na radnu plohu i vrlo kratko mijesite tijesto, dok se svi sastojci ne spoje. Tijesto oblikujte u kuglu i laganim pritiskom noža, oblikujte X na gornjoj strani. Kruh pecite na 200 °C, 35- 45 minuta, a pečenost možete probavati probadanjem drvenim štapićem.
Pogledajte kako se rade jako popularne krafne u Princessu:
Haha, pola ih ne zna zamjesiti