Probajte već danas

Jednostavan recept za beskvasni kruh gotov u samo nekoliko minuta

shutterstock
19.03.2020.
u 14:00

Vrlo se jednostavno i brzo radi, a potrebno je napraviti samoj jednu zamjenu.

Mnogi ljudi groze se od pomisli na samostalno pečenje kruha, bilo zbog toga što smatraju da domaćem kruhu treba puno vremena i pažnje ili se možda boje neuspjeha. Najveći krivac njihovom zgražanju je kvasac. On potiče prirodnu fermentaciju kruha te mu daje laganu i prozračnu teksturu, ali stvar se može olakšati korištenjem sode bikarbone umjesto kvasca.

Pogledajte hit recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:

Beskvasni kruh napravljen sa sodom bikarbonom sve je popularniji, pogotovo kod mladih ljudi koji sve žele brzo gotovo. U Velikoj Britaniji postao je toliko popularan da ima i vlastiti naziv- soda bread, a sve zbog toga što je izuzetno lagan za napraviti i vrlo brzo gotov.

Za pripremu ovog brzinskog kruha, na svakih 500 grama glatkog brašna, potrebno je dodati jednu i pol žličicu sode bikarbone, jednu žličicu šećera, jednu žličicu soli te 450 mililitara fermentiranog mliječnog proizvoda, poput kiselog mlijeka, jogurta, kefira ili mlaćenice. Fermentirani mliječni proizvodi će kruhu poboljšati aromu i okus, a u reakciji sa sodom bikarbonom utjecat će na volumen i teksturu kruha.

Pripremu započnite prosijavanjem brašna te u njega dobro umijesite sodu bikarbonu, sol i šećer. Zatim dodajte fermentirani mliječni proizvod i njega dobro umijesite žlicom ili kuhačom. Nakon što se tijesto krene lijepo oblikovati, prebacite se na radnu plohu i vrlo kratko mijesite tijesto, dok se svi sastojci ne spoje. Tijesto oblikujte u kuglu i laganim pritiskom noža, oblikujte X na gornjoj strani. Kruh pecite na 200 °C, 35- 45 minuta, a pečenost možete probavati probadanjem drvenim štapićem.

Pogledajte kako se rade jako popularne krafne u Princessu:

Ključne riječi

Komentara 9

KO
kompjuter
20:45 19.03.2020.

Haha, pola ih ne zna zamjesiti

DU
Deleted user
19:05 19.03.2020.

BTW, ako pogledate ambalazu podravkinog kvasca, vidjet cete da proizveden u Turskoj. To je zato sto je tvornica u HR zatvorena nakon sto ju je kupila neka multinacionalka

KU
Kuruza
15:02 19.03.2020.

Nestašica kvasca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije