Iako se kuhanje usavršava s vremenom, olakšati nam ga mogu i brojni jednostavni trikovi koji nam samima ipak ne bi pali na pamet, piše The Sun i donosi nekoliko savjeta koji će vam olakšati neke kulinarske zadatke...
Tajna za savršenu pizzu nije u sastojcima već u jednom triku u pripremi
Žutanjke od bjelanjaka odvojite s bocom
Trebate brzo odvojiti puno žutanjaka? Isprobajte trik s praznom plastičnom bocom; razbijte jaje i izlijte ga cijelo na tanjurić. Plastičnu bocu postavite iznad žutanjka i lagano pritisnite da izađe malo zraka pa žutanjak jednostavno usišite u bocu. Nakon toga premjestite ga u odgovarajuću posudu.
Očistite šipak kuhačom
Budući da se ne preporučuje rezati ga na dvije polovice jer se tako izgubi puno soka, šipak otvorite, lagano zarežite i podijelite na četiri dijela.
Uzimajte u ruku po četvrtinu šipka i postavite je iznad šire zdjele pa drvenom kuhačom ili kuhinjskom špatulom udarajte po kori (dok je strana sa zrnjem usmjerena prema posudi) i zrna će sama ispadati bez uništavanja, a sok će ostati. Po istom principu inače radi i posudica za čišćenje nara koja izgleda poput plastične zdjelice s mrežastim dnom.
Spriječite smeđu boju nareznog krumpira
Ako krumpir prerano narežete, poprimiti će sivkastu ili smećkastu boju, a to se lako može izbjeći; narezani krumpir stavite u lonac s hladnom vodom da ne potamni.
Ubrzajte proces dozrijevanja banana
Ako ste u trgovini pronašli samo zelene i nezrele banane, ubacite ih u papirnatu vrećicu: voće oslobađa plin etilen koji će ostati u vrećici i banana će biti zrela za nekoliko dana...
Ispod daske za rezanje stavite vlažnu krpu
Profesionalni kuhari uvijek stavljaju vlažnu kuhinjsku krpu ispod daske za rezanje, što pomaže spriječiti njeno micanje i klizanje, a rezanje hrane čini sigurnijim i bržim.
Produljite vijek trajanja kolača
Kolači će dulje trajati ako ih pohranite u hermetički zatvorenu posudu s kriškom bijelog kruha; a vlaga iz kruha pomoći će da dulje ostanu sočni.
Nemojte satima tražiti kraj plastične folije
Nikad joj ne možete naći kraj? Stavite je u hladnjak! Tako će postati manje ljepljiva i lakše će se odmotati, a ako nije dovoljno ljepljiva i ne prianja dobro, poprskajte je s nekoliko kapi vode.
Fritule nose titulu najpopularnije slastice blagdana: Isprobajte trikove kako bi vam ispale što ukusnije