Omiljeno u Dalmaciji

Jelo koje je nekoć bilo omiljeno među Turcima, danas se s pravom ponosi kao hrvatski specijalitet

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
09.09.2024.
u 10:37

Soparnik, poznat i kao zeljenik, uljenak, blitvenjak, ali i „poljički soparnik“, tradicionalno je jelo iz Poljica, smještenih između Splita i Omiša, čija priprema seže još iz doba turskih osvajanja.

Dalmacija, regija poznata po svojoj prirodnoj ljepoti i kristalno čistom moru, oduvijek je bila i srce bogate kulinarske tradicije. U dalmatinskoj kuhinji sve se vrti oko sezonskih namirnica – svježe ulovljene ribe, maslinovog ulja, aromatičnog bilja i sezonskog povrća uzgojenog na suncem okupanom tlu. U tom bogatstvu dalmatinskih specijaliteta, jedno jelo, nekoć skromno i siromašno, danas zauzima posebno mjesto. Soparnik, poznat i kao zeljenik, uljenak, blitvenjak, ali i „poljički soparnik“, tradicionalno je jelo iz Poljica, smještenih između Splita i Omiša, čija priprema seže još iz doba turskih osvajanja (15. do 19. stoljeće). Ovaj jednostavan, ali izuzetno aromatični specijalitet, priprema se od najosnovnijih sastojaka – brašna, blitve, luka i maslinovog ulja, što ga čini pogodnim i za vegane i vegetarijance.

Zanimljivo je da je u prošlosti bio posno „soparno“ – suhoparno jelo koje se pripremalo u vrijeme posta na Veliki Petak, Sve Svete i na Badnjak. Priprema soparnika nekoć se smatrala pravom umjetnošću, a domaćice koje su je usavršile bile su cijenjene i prepoznate po svojoj vještini. Nije stoga iznenađujuće da je danas izrada soparnika uvrštena na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ako želite sami doživjeti čaroliju pripreme ovog jela, isprobajte naš recept za savršeni soparnik.

Sastojci:

Tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 250 ml mlake vode
  • 2 žlice maslinovog ulja

Foto: Shutterstock

Nadjev:

  • 1 kg svježe blitve, očišćene i narezane
  • 2 crvena luka, sitno nasjeckana
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • 100 g mrvica

Priprema

U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Postupno dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite tijesto na dvije kugle i ostavite da odstoji pokriveno oko 30 minuta.

Priprema nadjeva: Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. Narezanu blitvu posolite i ostavite da stoji nekoliko minuta kako bi pustila vodu. Ocijedite blitvu, dodajte nasjeckani luk, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar i mrvice. Dobro promiješajte.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte jednu kuglu tijesta što tanje možete pa je položite na dobro pobrašnjenu podlogu. Na tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od blitve, ostavljajući rubove slobodnima. Razvaljajte drugu kuglu tijesta i pokrijte nadjev, pritom pažljivo spajajući rubove.

Pečenje: Tradicionalno se soparnik peče na vrućem ognjištu, prekriven žarom, no kod kuće ga možete ispeći u pećnici. Zagrijte pećnicu na 220°C i pecite soparnik 20 do 25 minuta, ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Nakon pečenja, premažite ga s još malo maslinova ulja. Obično se poslužuje narezan na trokute i jede topao, no odličan je i kada se ohladi.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

*Savjet plus

Za potpuni užitak, poslužite soparnik uz svježi sir ili bogate, aromatične suhomesnate delicije iz Lidlovog asortimana „Okusi zavičaja“ – poput domaćih dalmatinskih kobasica, pancete ili pršuta. Ove autentične poslastice hrvatskog porijekla savršeno će se sljubiti sa soparnikom, donoseći najfinije okuse i mirise Dalmacije na vaš stol.

Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije