ljubavni odnosi

Jeste li u sretnoj vezi? Provjerite ovih nekoliko znakova!

Shutterstock
06.10.2023.
u 07:00

Sretan i zdrav brak ili veza uključuje niz atributa

Brojni ljudi ostaju u lošim vezama jer ne znaju prepoznati da su nesretni upravo zbog lošeg odnosa s partnerom ili partnericom. S druge strane, mnogi ne rade na razvitku i nadogradnji vlastitog odnosa, pritom žrtvujući vlastite želje i potrebe. Kako biste izbjegli zamke u koje svi ponekad upadamo u ljubavnim odnosima, ovdje je nekoliko savjeta kako se postaviti u vezama, piše USU

Otvoreno komunicirate: Sigurno ste do sada čuli milijun puta: "Ključ zdrave veze je komunikacija!" Iako je možda klišej, istraživanje pokazuje da je osjećaj ugode da kažete svoje mišljenje partneru jedan od najvećih pokazatelja da je vaša veza zdrava. Međutim, uz komunikacijski imperativ dolazi ideja o razumijevanju da će s vremena na vrijeme doći do nesuglasica. Povremena svađa je zdrava sve dok se s njom postupa na produktivan način, s namjerom da zajednički riješite problem.

VEZANI ČLANCI:

Dijelite životne ciljeve i vrijednosti: Iako vi i vaš partner ne morate dijeliti sva moguća mišljenja, trebali biste imati slične ideje o životnim ciljevima i vrijednostima. Odluke kao što su želite li ili ne djecu ili što predviđate za svoju karijeru su ogromne, a ako vi i vaš partner imate različite ideje, jedno od vas će vjerojatno završiti nesretno. Međutim, ako oboje želite iste stvari od života, možete se posvetiti zajedničkom postizanju tih ciljeva.

Imate svoj prostor: Ako se osjećate pomalo zagušeno time što ste s partnerom 24/7, ne bojte se! Vi ste potpuno normalni. Jedan članak objavljen u časopisu Psychology Today podupire ideju da nam svima s vremena na vrijeme treba malo vremena nasamo i da to može pomoći da vaša veza bude zdrava. Pronalaženje vremena za samorefleksiju ili prepuštanje hobiju ili zanimanju odvojenom od vašeg partnera (čak i ako je jednostavno poput gledanja serije) može vam pomoći da se napunite i istinski uživate u vremenu koje provodite zajedno.

Svaki od vas daje 100%: Michael Radkowsky, licencirani psiholog, ističe važnost davanja 100% svom partneru. Međutim, zapamtite da se u nekim trenucima ono što je 100% za vas može razlikovati od onoga što je 100% za vašeg partnera. Sve dok oba partnera daju sve od sebe vezi, možete biti sigurni da ste jedno drugom prioritet u životu.

Prihvaćate jedno drugo onakvima kakvi jeste: Ostati s nekim pod uvjetom da on promijeni nešto na sebi ili da vi promijenite nešto na sebi, nije zdravo. Umjesto toga, prihvatite sebe i svog partnera onakvima kakvi doista jeste. Naravno, zdravo je i korisno inspirirati jedno drugo da budemo bolji, ali očekivanje da se jedno drugo promijeni često će vas dovesti do razočaranja.

Prioritet vam je intimnost, a ne samo seks: Budimo realni: seks je definitivno nevjerojatan dio sretne veze. Međutim, istraživanje nam govori da temeljiti svu intimnost samo na seksu znači da propuštate mnogo više! Maženje na kauču, držanje za ruke dok kupujete i ljubljenje tijekom dana pomoći će vam da se osjećate mnogo bliže s partnerom. I nemojte to ograničavati samo na fizičku intimnost. Budite i emocionalno intimni. Razgovarajte o svojim brigama, strahovima i snovima. Osjećat ćete se snažno povezani i zdrava baza vaše veze nastavit će rasti.

Bračni par psihologa: "Ako želite da vam veza uspije, svaki dan radite ove tri stvari"

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije