Roštilj je, nema sumnje, beskrajni užitak za obitelj u dugoj ljetnoj noći, djelomično i zato što ne znamo ili ne želimo znati da se s takvih druženja vraćamo “nabijeni” poput kalorijskih bombi. Naime, britanski Daily Mail upozorio je da višesatno druženje uz roštilj metabolizam stoji ni više ni manje nego 3000 kalorija, da se i ne spominje prekomjerno unošenje soli u organizam. Znanstvenici su izrazili zabrinutost i pripisali to nekoj vrsti obveze koju gost, pozvan na roštilj, mora ispuniti pred domaćinom, ali budimo posve pošteni i priznajmo da je roštilj rijetka prigoda da nam se na tanjuru nađu pljeskavica, ražnjić, pileće krilce, kobasica i ćevap – u isto vrijeme.
Iznenađenje na vagi
Kada se ovome pridoda i pokoja polovica cijelog krumpira, zdjela, recimo, salate s tjesteninom, nekoliko čaša piva, vina ili soka te obvezan desert, za neobveznog druženja unijeli smo kalorija preporučljivih za dan i pol.
Nutricionistica Darija Džajić, koja je pomalo skeptična prema podatku o čak 3000 kalorija za jedno roštiljanje, podsjeća da je dnevna potreba organizma oko 2000 kalorija te da nam obilna konzumacija delicija s roštilja doista može donijeti neugodno iznenađenje na vagi. U svjetlu novih spoznaja, koliko često je preporučljivo roštiljati?
– Ako si to može priuštiti, obitelj može pripremati roštilj čak i svaki vikend, ali to ne smije biti prejedanje. Preporučujem da se konzumira hrana u količini običnoga, svakodnevnog ručka, recimo, do dvije šnicle i tri krumpira srednje veličine, uz mnogo salate – kaže.
Kancerogeni spoj
Naša nutricionistica, međutim, upozorava i na mnogo opasniju pojavu vezanu uz roštilj – u kontaktu mesa s vatrom dolazi do jedne vrste kancerogenog spoja.
Kad pečemo na roštilju, pojedemo kalorija dovoljno za dan i pol
Roštiljati možemo svaki vikend jedemo li u količini običnog ručka.
Komentara 4
Ebemti, a moja zena je ziva vatra.......kud cu sad sa mesom....ajme meni, jadan li sam
Piše: Renata Rašović/VLM, veli se KAKO ČESTO a ne KOLIKO ČESTO (da govorimo MNOGO ČESTO onda bi KOLIKO ČESTO bilo OK). Također, veli se ŠNICL a ne srpski ŠNICLA ... zatim, da bude 100% hrvatski treba reći ŠALATA a ne Salata !
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Misam znao da meso u dodiru sa vatrom im kancerogene tvari :(ž www.sutra.hr