Med je oduvijek imao posebno mjesto u svakom domaćinstvu, no neki proizvođači medu dodaju šećerni sirup kako bi dobili veće količine. Ako želite znati razlikovati čisti, pravi med od "lažnog", ovo su trikovi koji će vam u tome pomoći...
Stavite žlicu meda u vodu i ako ostane na dnu čaše, riječ je o pravom, čistom medu. "Lažni med" će se početi odmah otapati, odnosno miješati s vodom.
Sada znamo koja hrana može trajati stoljećima, pa i tisućljećima:
Kad se iz tegle uzme žlica meda i stavi u usta, med se jede, a ne guta. Ako se tada pod jezikom osjeti tvrdoća i gorčina, to je pravi, prirodni med.
Osim okusa, pravi med se može prepoznati i po izgledu. Naime, kada je riječ o pravom medu, primijetit ćete da on nakon nekog vremena kristalizira. Također možete namočiti malo vate u med te je zapaliti - gorjet će ako je med pravi.
Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostat će na jednom mjestu dok će lažni brzo početi curiti po prstu. Možete ga staviti i pred mrave, oni će se razbježati ako je pravi jer ga - ne podnose.
Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito