Škola pred vratima

Karlo će u prvi razred s bratovom torbom

Torba
Danko Fajt
11.08.2010.
u 09:00

Kompletno opremiti prvašića za mnoge je roditelje velik trošak, osobito ako nemaju starijeg brata ili sestru.

Opremiti prvašića za školu nije nimalo jednostavan, ali ni jeftin pothvat. Za knjige treba izdvojiti oko 400 kuna, a u najskupljoj varijanti sa svom opremom i odjećom roditelji za prvašića moraju osigurati čak 2000 kuna. Anatomska školska torba prosječne cijene stoji 700 kuna, dvoje hlača za školu još oko 300 kuna, traper jakna 70 kuna, tenisice za 170 kuna...

– Nećemo kupovati sve novo jer naš prvašić ima starijeg brata koji spašava situaciju, pa imamo torbu i neku odjeću koju može nositi. Oko tisuću kuna potrošit ćemo na pernicu, odjeću i ostale sitnice. Knjige će neke dobiti, a neke koje nema moramo kupiti, što je dodatnih 200 kuna. Najgore je kada dođemo u dućan, pa se ne da odlijepiti od skupog šiljila ili nečega sličnog s omiljenim likom iz crtića – kaže Marija Pavelić, majka sedmogodišnjeg Karla koji će u prvi razred i devetogodišnjeg Luke koji ide u četvrti razred.

Najveći izdatak za male školarce je onaj za novu torbu, čija se cijena penje i na više od 1000 kuna.
– Najbolje se prodaju torbe srednjega cjenovnog razreda koje imaju sav pribor poput novčanika, dvije pernice i vrećice za papuče, a cijena im je oko 700 kuna – kažu u Profilovoj knjižari.

Nešto lakše je ipak školarcima koji će u drugi, treći ili viši razred osnovne škole. Trošak se smanjuje ako se odabere kvalitetna torba, pernica i ostali pribor koji može izdržati nekoliko godina.
– Za knjige ćemo izdvojiti oko 700 kuna, a potrebno je kupiti još neke sitnice. Ukupni trošak bit će oko 1000 kuna. Neće biti nove torbe – kaže mama Lucije, koja će u četvrti razred.

Spas za kućni budžet su outleti koji nude odjeću, obuću, torbe... po povoljnim cijenama. Primjerice, dječje hlače mogu se kupiti već za 9,99 kuna u outletu Sveta Helena, a suknje i majice mogu se naći već po 40 kuna.

Komentara 5

MI
mica1111
11:15 11.08.2010.

...novinarka očito nema sitne dječice jer da ima našla bi torbu i za 80,00 kn..i za 100 i 200,a ne 700 koja je kao prosječna cijena...,jer nekad su djeca nosila i krpnenu torbu,pa im se kičmica nije iskrivila... ...usput takoo bih voljela da mi objasni što je to outlet...jer ja sam postala uz ovu lingvistiku stvarno nepismena...

AU
autoritet
11:27 11.08.2010.

LOL mica, svaka čast

GA
ganga
13:14 11.08.2010.

loš novinarski tekst sa puno pretjerivanja kao i obično. Radim u školi i još nisam vidio djete bez mobitela koje mjesečno troši stotinjak kun igrajući se sa njime.Možda je i on obvezan u školi. Tipična kuknjav svake godine i to oni koji imaju.Oni koji nemaju šute i muče se kako znaju i umiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije